LE MONDE- “Meclisteki başörtülü vekiller Türkiye için bir ilk”

LE MONDE- “Meclisteki başörtülü vekiller Türkiye için bir ilk”

Le MondeTürk siyasetinin en köklü tabularından biri 31 Ekim Perşembe günü Ankara’da yıkıldı. TBMM’deki oturumun başlamasına on dakika kala, dört AKP’li milletvekili başörtüsüyle giriş yaptı. Konya Milletvekili Gülay Samancı siyah-beyaz bir başörtüsü takarken Sevde Beyazıt Kaçar eflatun renkli, Nurcan Dalbudak açık renkte eşarp gibi bağlanmış bir başörtüsü ve Gönül Bekin Şahkulubey ise elektrik mavisi bir başörtüsü takıyordu. 2011 yılında başörtüsüzken milletvekili seçilen dört kadın, başörtüsü takma kararını hacca gittikten sonra aldıklarını açıkladılar. Milletvekili Şahkulubey, “Herkesin kararıma saygı göstermesini bekliyorum. Başörtüsü, kişinin Rabbi ile arasındaki bir kulluk meselesidir.” açıklamasında bulundu. Meclis oturumunda herhangi bir olay yaşanmazken AKP’li erkek milletvekilleri dört kadını uzun uzun tebrik etti ve fotoğraf çektirdi.

Bir dinî simgenin Meclise girmesi, kamu çalışanlarına başörtüsü serbestisi getirilmesiyle mümkün oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eylül ayının sonunda “demokratik reform paketini” açıklamıştı. Kamu kurumlarında çalışanlara başörtüsü takma serbestisi pakette yer alan en büyük önlemdi. Yargı, emniyet ve silahlı kuvvetlerin haricinde kamu çalışanlarının bundan böyle başörtüsü takmalarına izin verilecek. Uzun yıllar kampüslere başörtüsünü çıkartarak giriş yapmak zorunda kalan üniversite öğrencileri için de başörtüsü yasağı kaldırılmıştı. Başbakan Erdoğan, İç Tüzük’te milletvekillerinin Meclise başörtüsüyle gelmelerine engel bulunmadığı, herkesin buna saygı duyması gerektiği şeklindeki bir açıklamayla milletvekillerinin teşebbüsünü destekledi. AKP için demokratikleşme sürecinin “normalleşme adımlarından biri” söz konusu.

Yine de başörtüsü meselesi Türk toplumunda bir ayrışma konusu. Kadınların üçte ikisi dinî inançları gereği veya geleneksel olarak başlarını örterken laik kesim bu girişimi, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’e siyasal İslam’ın müdahalesi olarak değerlendiriyor ve meselenin siyasi çıkar için kullanıldığını iddia ediyor.

Ancak prensip olarak yapılan bu direnişlerin dışında başörtüsü artık eskisi kadar hassas bir mesele değil. Diğer partilerden dört kadın milletvekiline sıcak bir karşılama yapıldı.

“Türkiye’nin en büyük sorununun çözülmesine sevindiğini” açıklayan Kürt yanlısı BDP Milletvekili Pervin Buldan, “Özgürlükler sadece başörtüsü meselesinde olmamalıdır.” ifadesinde bulundu. Geçirdiği trafik kazası sonucu protez bacak kullanan CHP Milletvekili Şafak Pavey ise Meclisin kendisine pantolon giymesini yasakladığını hatırlattı. Pavey, inanç ve özgürlüğün hâlâ ayrımcılığa maruz kalan Hristiyan ve Alevi azınlıklar için de sağlanması gerektiğini, laikliğin en iyi güvencesi olduğunu belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.