LA TIMES:Türkiye, Suriye’nin saldırısına top atışılarıyla karşılık verdi

LA TIMES:Türkiye, Suriye’nin saldırısına top atışılarıyla karşılık verdi

Türkiye, sınırdaki bir kasabaya yapılan ve beş kişinin ölümüne sebep olan komşu Suriye saldırısına topçu atışlarıyla cevap verdiğini açıkladı.

Türkiye’nin bu karşılığı, Suriye’nin bir buçuk yıllık iç kargaşa süreci ve iki ülke arasındaki öfkeli ağız dalaşı esnasında en tehlikeli tırmanış oldu.

Türkiye, daha önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı istifaya davet etmişti.

Bu misilleme saldırısı, 500 millik sınırı olan ve her ikisi de büyük orduya sahip iki milletin silahlı bir çatışmaya girme ihtimalini yükseltti.

Suriye’den acil bir resmî açıklama yapılmazken, Türk yetkililer, olay hakkında acil bir NATO toplantısı için çağrıda bulundular.

Associated Press’in raporuna göre Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, angajman kuralları çerçevesinde, Türk toplarının, Suriye içinde radarla tespit edilen hedeflere behemehâl atış yaptığını açıkladı.

Bu açıklama, çarşamba günü Türkiye’nin sınır kasabası Akçakale’ye Suriye’den yapılan topçu saldırısı sonrası beş kişinin ölmesi ve polisler de dâhil sekiz kişinin yaralanmasından hemen sonra yapıldı. Resmî Anadolu Ajansı, top mermilerinin Suriye ordusu tarafından ateşlendiğini bildirdi.

Top saldırısı, Türkiye’de öfkeyi provoke etti. İlçe halkı hükûmet binasına yürüyerek hak talebinde bulundu.

Suriyeli muhalifler, Suriye’nin sınır kasabası olan ve Akçakale’nin hemen karşısında bulunan İdlip’i daha önce işgal etmişlerdi. Suriye güçleri de bu kasaba ve muhalifleri hedef alan top ateşi gerçekleştirmişti.

Türk tarafındaki kayıp haberlerinden sonra, Türklerin Suriye’ye karşı topçu ateşiyle karşılık verme haberi de hiç gecikmedi.

Türkiye, Suriye’deki iç kargaşadan kaynaklanan birkaç sınır geçme olayından sonra bölgedeki ordu güçlerini artırmıştı. Geçen haziranda da Suriye uçaksavarları, bir Türk jetini düşürmüş ve iki pilot ölmüştü.

Türkiye, misilleme saldırısının nereyi hedeflediğini açıklamadı ancak Suriyeli muhalifler, Türk topçularının beş sivilin ölmesine sebep olan topçu mevzilerini hedef aldığını söylediler.

Adının Ebu Muatesem olduğunu söyleyen bir muhalif, Türkiye’nin Akçakale karşısında bulunan İblid yakınındaki Suriye topçu mevzilerine düzinelerce atış yaptığını ifade etti. Suriyeli muhalifler iki hafta önce bu şehri ele geçirmişti. Suriye ordusu burada bulunan muhalifleri bombalamaya devam ediyordu. Suriyeli muhalif, Türk topçusunun oluşturduğu barajın, Suriye atışlarını sona erdirdiğini söyledi.

Çarşamba günü geç saatlerde Suriye’nin resmî haber ajansı, Suriyeli yetkililerin, Türk vatandaşlarının ölümüne sebep olan saldırının kaynağını araştırdıklarını bildirdi. Suriye, Türk halkına samimi bir başsağlığı diledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.