LA TIMES: Türkiye-Suriye sınırında gerginlik artıyor

LA TIMES: Türkiye-Suriye sınırında gerginlik artıyor

los-angeles-times-logoKomşular arasında gerginlik arttıkça durumun kimsenin istemediği bölgesel bir savaşın başlangıç noktası olabileceği düşünülüyor.

Türk zırhlı araçları, Suriye’ye yönelmiş silahlarıyla pamuk tarlalarının ardında bekliyor. Suriyeliler, Asi Nehri’nde sandallarıyla çatışmadan kaçmak için uğraşırken piyade birimleri kıyılarda bekliyor. Aynı zamanda Türk savaş uçakları sınırda dolanıyor. İki ülkenin 500 mili aşkın sınırında, bölgesel bir savaşın başlaması her zamankinden daha olası görünüyor. Türkiye istemediği hâlde kendisini Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a karşı uluslararası çabanın ön saflarında buldu. İki ülke arasında yaşanan bir dizi olay, Suriye iç savaşının bölgeye sıçrayabileceğinin göstergesi.

Geçen hafta Türk yetkililerin Moskova’dan Şam’a giden Suriye yolcu uçağını F-16’lar eşliğinde Türkiye topraklarına indirmesi ve kargoda arama yapması Rusya’yı kızdırırken öte yandan NATO, Türkiye’yi destekledi. Uçağın indirilmesi, sınırda karşılıklı bir haftadır süren saldırıların ve TBMM’nin tezkereyi onaylamasının ardından gerçekleşti. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, geçen hafta Akçakale’de yaptığı açıklamada, “Buradayız ve dimdik ayaktayız.” dedi.

Suriye’nin Orta Doğu’daki jeopolitik önemi, güçlü devletleri çatışmaya dâhil etti. Bazıları bu çatışmanın, Suriye ve müttefikleri olan Rusya ve İran’a karşı Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Körfez ülkelerinden oluşan bir Esad karşıtı koalisyonun savaşı olduğunu savunuyor.

Türkiye eski müttefiki Esad’a karşı tavrını “Arap baharı” döneminde erkenden aldı ve Türkiye için geri dönüş yok. Washington Enstitüsünden Soner Çağaptay, “Türkiye, Esad muhalefeti açısından uluslararası toplumun öncüsü hâline gelmiştir. Esad ile yaşayamayacak bir ülke varsa o da Türkiye’dir.” diyor.

Birçok Türk vatandaşı, Suriye çatışmasına Türkiye’nin katılmış olmasından rahatsız. Köşe yazarı Abdullah Bozkurt, pazar günü Today’s Zaman’da görüşlerini, “Biz neden uluslararası toplumun isteği yokken Suriye’deki rejimi düşürme çabasına girişiyoruz? Türkiye’nin Don Kişot olması gerekmez. Gerçeklere bakalım: ABD’nin Suriye çatışmasına girmek gibi bir planı yok. Artık bunu açıkça belirtmeli.” diyerek ifade etti.

Türkiye’de savaş karşıtı protestolar artmaya başladı. Cumartesi günü Antakya’da protestocular, “El Kaide’yi istemiyoruz” diyerek sokaklara döküldüler. Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.