INDEPENDENT- İran için kapışma yaşanıyor

INDEPENDENT- İran için kapışma yaşanıyor

TheIndependentMasthead11Türkiye Başbakanı, Tahran’ın Esad’a Ankara’nın da Suriyeli muhaliflere destek vermesi nedeniyle son iki yıldır gerileyen Türkiye-İran ilişkilerinin sonrasında İran’a yeni bir ziyaret gerçekleştirerek İran’ın “ikinci evi olduğunu” söyledi. İranlı ve Türk yetkililer iki ülke arasındaki ticaretin 2013 yılındaki 22 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve bunun 2014 yılında 30 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor.

John Kerry bu hafta başında Laurent Fabius’a İran’ın iş dünyasına açık olmadığı mesajını verdi.

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Kohen de geçen hafta Ankara’da uluslararası iş dünyasına benzer bir mesaj verdi. Tehditlerle Mücadele ve Yaptırımlardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Muavini Peter Harrell ise Londra’da İngiliz ve Fransız yöneticilere yaptığı konuşmada, İran ile yeni bir ticaret yapılması izninin altı aylık bir zaman diliminde tamamlanacağını söyledi.

     Bu yıl Tahran’a gelecek Avrupalı ziyaretçi sayısının geçen yıla oranla yüzde 30 artması bekleniyor. Şimdiye kadar Çin, Hindistan, Türkiye, Gürcistan, Kazakistan, İtalya, Avusturya, İsveç ve hatta İrlanda’dan ticaret heyetleri İran’a gitti. İran ticaretinin geliştirilmesinden sorumlu olan Mehrdad Jalalipour, “İlgiden dolayı çok umutluyuz ve artarak devam etmesini diliyoruz.” dedi.

     Ancak Recep Tayyip Erdoğan gibi önemli ziyaretçiler asıl mükâfatı alıyor. Türkiye Başbakanı, Tahran’ın Esad’a Ankara’nın da Suriyeli muhaliflere destek vermesi nedeniyle son iki yıldır gerileyen Türkiye-İran ilişkilerinin sonrasında İran’a yeni bir ziyaret gerçekleştirerek İran’ın “ikinci evi olduğunu” söyledi. Ruhani de Ankara’ya iadeiziyarette bulunacak.

     İranlı ve Türk yetkililer iki ülke arasındaki ticaretin 2013 yılındaki 22 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve bunun 2014 yılında 30 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor. Dinî lider Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya gelen Erdoğan üç ticaret anlaşması imzaladı. Erdoğan, “Yaptırımların hafifletilmesi sürecinin İran’a karşı bütün yaptırımların kaldırılması ile sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Türkiye, şu ana kadar şartların elverdiği ölçüde elinden gelenin en iyisini yaptı ve bundan sonrada böyle devam edecek.” dedi.

     Erdoğan’ın İran ziyareti öncesinde Ankara’ya gelen Cohen, yaptırımlarla ilgili gevşetmenin sınırlı ve geçici olduğunu ve özellikle de eski hâline dönüştürülebileceğini vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.