FT – “Türkiye’nin büyük vizyonu”

FT – “Türkiye’nin büyük vizyonu”

ftlogoOrta Doğu ülkeleri Ankara’ya yardım edebilecek pozisyonda

Türkiye’nin 350 milyar dolar değerinde yatırım listesi bulunuyor. Listenin başında yaklaşık 9 milyar dolar değerindeki yeni İstanbul havalimanı ve maliyeti 106 milyar doları bulan enerji sektörünün güncellenmesi planı yer alıyor.

Ankara’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına tekabül eden 2023’e kadar bu hedeflerini ülke içindeki kaynaklarla sağlaması pek mümkün görünmüyor.

Ancak Türkiye’nin hemen yanı başında zengin kaynaklara sahip Körfez ülkeleri var: Doha, Kuveyt, Abu Dabi ve Riyad. 2000 yılından 2012 yılına kadar bu ülkelerdeki cari işlemler fazlası 1,800 milyar dolara ulaştı ve bu ülkeler kâr getirecek yatırım alanları arıyor.

Türkiye’de sağlam bir Arap yatırımı var ve bu yatırımlar giderek büyüyor.

Geçtiğimiz yıl emlak kanununda yapılan yeni düzenleme ile Arap ülkelerinde emlak yatırımcılarının da Türkiye’ye yatırım yapmaları sağlandı.

Türkiye ile Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi olan altı Körfez ülkesi arasında serbest ticaret anlaşması Arap tarafının tereddütleri nedeniyle dördüncü aşamada durdu. Türkiye’nin tarım alanlarının ve sınıra yakın toprakların satılması konusunda hâlâ belli bazı kısıtlamalar var.

Türkler ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kesinlikle hevesli. Geçtiğimiz ay İstanbul’da gerçekleşen Türk Arap Ekonomi Forumu’nda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “maksimum ekonomik uyum” çağrısında bulundu. Davutoğlu, Arap firmaları ve Arap halkından İstanbul’da faaliyet göstermelerini istedi.

Türkiye 2013 hedeflerini gerçekleştirmek için bu desteklere ihtiyaç duyabilir. 2023 yılına kadar Türkiye GSYH’nı 2 trilyon dolara çıkarmak istiyor ki bu rakam bugünkü rakamın iki katından fazlasına tekabül ediyor. Yine Türkiye, yıllık ihracatını 2023’e kadar 500 milyar dolara çıkararak dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak istiyor. (Türkiye şuan 18. sırada yer alıyor).

Türkiye’nin bu hedeflere ulaşması için telekomünikasyondan, enerji üretimine, havaalanlarına, yol yapımlarına, barajlara ve köprü yapımlarına kadar her sektörde gelişmesi gerekiyor. Körfez ülkeleri de yardım edebilecek durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.