FT – “Atatürk Havalimanı, Madrid ve Amsterdam Havalimanlarını geride bırakmaya hazırlanıyor”

FT – “Atatürk Havalimanı, Madrid ve Amsterdam Havalimanlarını geride bırakmaya hazırlanıyor”

Hava taşımacılığı konusunda açıklanan bazı çarpıcı rakamlar ve dünya genelinde Türkiye’nin bulunduğu yer pazartesi günü açıklandı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nın büyüme hızı, Avrupa’nın diğer büyük merkez hava yollarının rakip olamayacağı bir boyutta.
Geçtiğimiz yıl 44 milyon yolcu tarafından kullanılan Atatürk Havalimanı, kıtanın altıncı büyük havalimanı konumuna geldi ve Avrupa Uluslararası Havaalanları Konseyinin (ACI) aylık verilerine bakıldığında Madrid Havalimanı ve hemen ardından da Amsterdam Havalimanı’nı geride bırakmak üzere.
Atatürk Havalimanı’nın geçtiğimiz yılki toplam yolcu sayısı 2011 yılına oranla yüzde 20, 2010 yılına oranla yüzde 40 arttı. Sadece Moskova Havalimanı bu büyüme hızına yakın bir performans sergiledi. Diğer yandan İstanbul’un ikinci havalimanı Sabiha Gökçen, kıtadaki şehirlerin ikinci havalimanları arasında, 15 milyonluk yolcu kapasitesi ve yüzde 8,4’lük büyüme hızıyla en hızlı büyüyen havalimanı oldu.
Bu rakamlar, ACI’nın Avrupa’nın kıta genelinde yolcu sayısında “alarm verici düşüş” olduğu beyanına ters düşüyor.
Atatürk Havalimanı’ndaki büyüme hızı uçuşlarda gecikmeye ve uçuş kapılarına rahatsız otobüs yolculukları ile gidilmesine yol açarken Türk hükûmeti Karadeniz kıyısına yakın bir yerde, Atatürk Havalimanı’nın yerini alacak dünyanın en büyük havalimanlarından birini inşa etmek üzere bir ihale açılacağını açıkladı. Atatürk Havalimanı ise konferans merkezine dönüştürülecek.
Ancak Türkiye’de altyapı projelerinin maliyeti belirsiz olabilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aralık ayında tamamlanan 5,7 milyar dolarlık bir dizi, yol ve köprü özelleştirme ihalesini yeniden açmayı planladığı sinyalini verdi. Çünkü Erdoğan, ihaleyi alan Koç Holding ve Malezyalı UEM gruptan oluşan konsorsiyumun ödediği paranın, ülkenin en yoğun otoyollarından elde edilecek gelir göz önüne alındığında çok düşük kaldığını düşünüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.