FOX NEWS – “Türkiye’deki futbolda şike davası yolsuzluğun en tepeden başlamış olabileceğini gösteriyor”

FOX NEWS – “Türkiye’deki futbolda şike davası yolsuzluğun en tepeden başlamış olabileceğini gösteriyor”

 

fox-news-logoTürkiye, futbolu ve güçlü erkekleri seviyor. Dolayısıyla, Aziz Yıldırım herkesin yakından tanıdığı bir kişi olarak öne çıkıyor. İnşaat mühendisi olan Yıldırım, Fenerbahçe futbol kulübunde yer almadan önce Türk ordusu ve NATO ihaleleriyle önemli bir servet oluşturdu. Fenerbahçe takımı “Fenerbahçe Cumhuriyeti” olarak da adlandırılıyor.

 


1998’den beri yönetici olan Yıldırım, yerel futbol kulüpleri kurdu. Ayrıca, takımını basketbol, voleybol ve masa tenisi dallarına da yöneltti. Fenerbahçe Stadyumu’nu tamir ettirip koltuk kapasitesini 52,000’ne yükseltti ve açık hava ısıtma sistemi döşetti.


Yönetiminde Fenerbahçe dünyanın en zengin 20 futbol kulübu arasına girdi ve takımını Türkiye’nin gururu haline getirdi. Türkiye her ülkenin şampiyon takımlarının mücadele ettiği Avrupa Sampiyonlar Ligi’nde mücadele veriyor. Fırtınalı ve değişken kişiliğiyle Yıldırım başbakan kadar çok tanınan toplumsal bir figür haline geldi.


2012’de kötü sebeplerden dolayı ilgi odağı haline geldi.


60 yaşındaki büyük işadamı Istanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce dört maçta yolsuzluk yapmak, ve karşı takımların oyuncu ve yöneticilerine para teklif eden bir “suç çetesi kurmak ve yönetmek suçundan” mahkum edildi. Planlarına göre Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nde oynayabilecek ve 58.5 milyon dolarlık kar elde edecekti. Yıldırım ise mahkumiyet kararına karşı masum olduğunu belirterek temyize başvurdu.

 

Editörün Notu: Bu hikaye AP’nin organize suçların futbolu nasıl yolsuzluğa karıştırdığıyla alakalı olarak altı aydır süren çok formatlı araştırmasının bir parçasıdır.

Yıldırım davası dünyanın en popüler sporu olan futbolun milyonlarca doların döndüğü şikelerle kirletilmesinin başka bir örneği. Onlarca ülkede futbolcu ve yöneticileri içine alan şike soruşturmaları sporun bütünlüğünü sarsacak derecede büyük bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.

Maçlar şike yoluyla düzenlenince kumar şebekeleri ve diğer organizasyonların haksız kar elde etmesi kolaylaşıyor. Bazen de şikeler takımı önemli kar elde edeceği prestijli ligde tutmak amacıyla yapılıyor.
Fenerbahçe 1907’de kuruldu. 18 kere birinci lig şampiyonu olarak rakibi Galatasaray ile birinciliği paylaşıyor. Fakat, taraftarlar daha fazlasını bekliyor.


Takımın ismi Türkçe’de “fener bahçesi” anlamına geliyor. Taraftarların çoğu Istanbul’un Avrupa yakasından vapurlarla rüzgarlı Marmara denizinden şehrin Asya yakasındaki önemli iş merkezi ve Fenerbahçe’nin evi olan Kadiköy’e geçiyor. Taraftarlar sarı-lacivertli kıyafetleriyle mağazalar, barlar ve restoranlarla dolu bir bulvar boyunca inşa edilmiş olan Şükrü Saracoğlu stadını dolduruyor.
Savcının iddanamesine göre son iki sezonda takım, şampiyonluğu son maçlarda kaybetti. Bu baskıyla karşı karşıya kalan Fenerbahçe son 17 maçın 16’sını kazanarak üçüncülük elde etti ve Şampiyonlar Ligi’ndeki yerini korudu.


Fenerbahçe’yi temsil eden Türk avukat Emin Özkurt “Sezon boyunca ne yaparsanız yapın Avrupa (Şampiyonlar Ligi) için hak elde edemezseniz hiçbir şeyin anlamı olmaz.” diye açıkladı. Yıldırım, 92 yönetici, oyuncu ve teknik direktörle beraber geçen baharda mahkemeye verildi.

Türk polisi 13 maçta 103’u Yıldırım ile alakalı 1,028 telefon dinletisi elde etti. [Yıldırım] şike yapmak ve istediği hakemleri takımının maçlarına atanmasını sağlamaktan suçlanıyor. Savcılar bazı rakip takımlara ve oyunculara ödediği transfer paralarının aslında şikeden sağlanan karlar olduğunu söylüyorlar.


2012 yılında şike ile alakalı dört uluslararası araştırma kurmunun düzenlediği global bir çalışmaya göre “yöneticiler arası” şike anlaşmaları Balkanlar, Doğu Avrupa ve Rusya’da oldukça yaygın. Özellikle de kazanmak bir takım için diğerinden çok daha önemli ise bu oranlar yükseliyor.


Çalışma “Maçlarda şike yapılması riski sezon sonuna doğru artıyor, özellikle de eğer takımda terfi için çekişme varsa, şampiyonluk elde etme amacındaysa veya küme düşmekten kaçınıyorsa şike yapmaya yöneliyorlar. Zaten birbirlerini iyi tanıyan kulüp başkanları aynı zamanda birbirlerini en iyi anlayan kişiler çünkü hepsinin amaçları ve karşılarındaki engeller aynı.” diye belirtiyor.
Kulüp yetkilileri hangi oyuncunun dikkatli veya hangisinin maddi sıkıntı içinde olduğunu ve maçta şike yapmaya ikna edilebileceğini iyi biliyor. Rapora göre kulüp başkanları arasında şike uygulamasına dair “sistemik oranlar varsayılabilir” düzeyde. Bu demek oluyor ki, bir yılda bir takım için uygulanan kayırma gelecek sezonda yapılan şikelerle geri ödeniyor.


Fenerbahçe davası Türkiye’nin ilk şike davası değil. Savcılar 1980’lerden bu yana Türk futbolunun suç çeteleri ve mafya liderlerinin ilgisini çektiğini belirtiyor. Savcıların dediğine göre son skandallar Yıldırım ve Fenerbahçeli başka yetkililerce şike hakkında konuşmalarında çiftçilik ve inşaatçılık terimlerini kullandığını ortaya çıkardı.
“Binalar inşa halinde” ifadesi şike yapılan oyunlara işaret ediyor. “Keçiler alanda” oyuncuları, “ürünler sulanıyor” şike ödemelerini ve “tarla sürmek, ekim yapmak ve tohum ekmek” şike faaliyetlerini kastediyor. Savcıların belirttiğine göre şehirde yaşayan futbol yetkilerinin kullandığı çifçilik terimleri gerçek tarım sezonlarına karşılık gelmiyor.


Savcılar mahkemede Yıldırım’a neden orta saha oyuncusu Gökdeniz Karadeniz’e 100,000 dolarlık transfer ödemesi yapılmasına rağmen oyuncunun takımda yer almadığını sordu. Yıldırım ise ödemenin meşru olduğunda ısrar etti ve soruşturmacıların takımı devamlı izlediği için Karadeniz gibi oyuncuların oynamaktan vazgeçtiğini belirtti. Yıldırım “Büyük umutlarla transfer edilen oyuncular usülsüzlük olmamasına rağmen tutuklandı, baskı altına alındı ve dolayısıyla takımı üniforma giymeden terkettiler.” diyerek ifade verdi.


Savcılara göre Yıldırım’ın yardımcıları 2011 baharında bir maçta Nijeryalı forvet Emmanuel Emenike’nin Fenerbahçe’ye karşı oynamaması için menajeri ile konuştu. Emenike’ye gizli bir ödeme yapıldı ama oyuncu hiç takımda oynamadan Rusya’ya transfer edildi. Emenike şike skandalı ile alakalı olarak suçlansa da yurtdışında olduğu için onun davası diğerlerinden ayrıldı.
Savcılar başka bir Fenerbahçe yetkilisinin rakip bir takımda oynayan İbrahim Akın’a maçta kötü oynaması için 129,300 dolarlık ödeme yaptığını belirtti. Akın şike yapmaktan suçlandı ve 18 ay hapsine karar verildi, ama temyize başvurdu.

 

Fenerbahçe yardımcısı Abdullah Başak’a diğer takımların yetkilileri ve oyuncuları ile şike yapmak amacıyla görüşmesi karşılığında Mini Cooper marka bir arabanın verildiği söyleniyor. Başak’ın “suç örgütüne” üye olmaktan aldığı 15 aylık hapis cezası hafifletildi. Şike yapmaktan iki buçuk yıl hapsine karar verildi, fakat o da temyize başvurdu.

 

Yıldırım Türk Futbol Federasyonu eski başkanı Mahmut Özgener’e Fenerbahçe maçlarına atanan hakemler hakkında soru sormaktan ve istediği hakemlerin kendi maçlarında görev alması için mücadele etmekten suçlanıyor.


Yıldırım baş hakem Oğuz Sarvan’a bir dahaki maçın hakemiyle konuşmasını istediğini gösteren telefon dinletisini kabul etti ama bunu sözü edilen hakemin sadık bir Beşiktaş taraftarı olduğu için yaptığını belirtti.
“Konuşmalar gayet sıradan, her takım başkanının yapacağı cinsten. Kayırma istemek için değil tarafsız bir hakem atanmasını sağlamak amacıyla dile getirdiğim bir rica sadece.” dedi.


Yıldırım yanlış yaptığına dair iddaları reddetti ve suçlamalarla alay etti. Polisin baştan 19 maçta usülsüzlük olduğunu fakat sonradan iddanamede 13’ünden bahsedildiğini belirtti.

 

“Altı maç buhar oldu?” dedi. Yıldırım davayı “Fenerbahçe’yi durdurmak ve yükselişine engel olmak” için yapılan bir komplo olarak değerlendirdi.

Yıldırım ifadesinde “Gün gibi aşikar ki bu operasyon Fenerbahçe Spor Kulubu’ne ve Aziz Yıldırım’a karşı yapılmaktadır.” dedi.

Yıldırım suçlu bulunarak altı yıl üç ay hapse makum edildi. Bir yıl parmaklıklar ardında kaldı ama devam eden temyiz başvurusundan dolayı salıverildi. Dava hakkındaki kararın bu baharda verileceği belirtiliyor.

Fenerbahçeli yetkililer Yıldırım’la röportaj yapma taleplerini reddediyor.

 

[Yıldırım] suçlamalar ve cezalar onanırsa hapse geri dönecek ve Fenerbahçe başkanlığından istifa etmek zorunda kalacak. Diğer üç Fenerbahçe yetkilisi de başka takımlardan beş yetkili de suçlu bulunmuştu. Soruşturma nedeniyle Fenerbahçe Sampiyonlar Ligi’nde oynamaktan men edilmisti. Fakat, Avrupa’nin futbol kuruluşu UEFA gelecek sezon müsabakalarına katılması için bir engel olmadığını belirtti. UEFA disiplin kurulu henüz son bir karara varmadı.


Fenerbahçe UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından haksızlığa uğratıldıklarını öne sürerek Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS-international Court of Arbitration for Sports) başvurdu ve 58.5 milyon dolar tazminat talep etti, fakat sonradan bu kararından vazgeçti.

 

Bu sırada, Türk Futbol Federasyonu başkanı istifa edince rejim değişikliği gerçekleşti. Yeni yönetim hiçbir maç şikelerden etkilenmedi ve iddanamede bahsi geçen bütün takımların temize çıktığını belirtti. İki futbolcuya Fenerbahçe’nin 4-2 yendiği bir maçta şike yapmaktan dolayı yasak getirdi.

 

Türkiye’de pek çok kişi şikenin bunlarla sınırlı olmadığını ve bu olayın henüz bitmediğini düşünüyor. Bağış Erten isimli spor yorumcusu şike suçlamalarının son 40 yıldır her sezon ortaya atıldığını belirtti.
Erten,  “Türkiye’deki genel kanı, herhangi bir zaman diliminde her takım şike yapma girişiminde bulunmuştur.” dedi.

 

haberin orjinali: http://www.foxnews.com/world/2013/02/13/soccer-match-fixing-trial-in-turkey-shows-that-corruption-can-begin-at-top/#ixzz2KwfcYFM1

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.