FOX NEWS – “Türk polisi darbe davası ile ilgili mahkemede binlerce protestocuyu dağıttı”

FOX NEWS – “Türk polisi darbe davası ile ilgili mahkemede binlerce protestocuyu dağıttı”

fox-news-logoIstanbul– Türk polisi pazartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetini düşürmeye çalışmak iddiasıyla yargılanan 275 kişiyi desteklemek için mahkeme önüne geldi. Polis binlerce protestocuyu dağıtmak amacıyla tazyikli su, gözyaşartıcı bomba ve biber gazı kullandı.

Dört yılı aşkın bir süredir devam eden ve artık sonuna yaklaşılan davada sanıklar son savunmalarını yapacaklardı. Fakat, hakimler mahkeme salonundaki ve dısarıdaki gerginlikten dolayı davayı önümüzdeki perşembe gününe erteledi.

Protestocuların çoğu, hükümet karşıtı sloganlar atarak Istanbul’un hemen dışındakı hapishane ve mahkeme binalarından oluşan bu yerleskenin etrafındaki barikatları delmeye çalıştı. Polisin attığı göz yaşartıcı bombalar ve biber gazı mahkeme salonundakileri de etkiledi. Ayrıca, savunma avukatları mahkeme yetkilileriyle salondaki oturma düzeninden dolayı münakaşa yaşadı.

Sanıklar arasında önemli gazeteciler, politikacılar, akademisyenler ve emekli generaller bulunuyor. Hukumete karşı seküler ve aşırı milliyetçi bir darbe organize etme amacında olan bir “terör” örgütüne üye olmaktan yargılanıyorlar. Idda edilen örgüt saldırılar düzenleyerek toplumda kaos yaratıp Erdoğan hükümetini devirecek askeri darbe için zemin hazırlamayı planlamakla suçlanıyor.

Geçen ay savcılar içlerinde eski genel kurmay başkanı İlker Başbuğ’ unda olduğu 64 sanık için ömür boyu hapis cezası talep ettiler. Sanıklar masum olduklarını ileri sürüp bütün suçlamaları red ettiler. Eleştirmenler mahkemeyi zayıf delilleri esas almakla, Hükümeti’de bu yolla laik muhalefeti susturmakla suçluyorlar. Eylül’de 2003 te hükümeti yıkmayı planlayan içlerinde Türkiye’nin eski hava ve deniz komutanlarınında olduğu 300 den fazla asker cezalandırıldı. Bu kararların temyiz süreci başladı.

Haberin orjinali: http://www.foxnews.com/world/2013/04/08/turkish-police-disperse-thousands-protesters-at-coup-plot-trial/

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.