FINANCIAL TIMES – ‘Fitch’den Türkiye’ye güvenoyu’

FINANCIAL TIMES – ‘Fitch’den Türkiye’ye güvenoyu’

ftlogoKredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir derecesine yükseltti. Bu gelişme ülkenin hükûmeti ve özel sektörü tarafından uzun süredir arzu ediliyordu. Bu gelişme yaklaşık 20 yıllık beklentinin ardından geldi.

İMKB-100 endeksi yüzde 1,8 oranında yükselerek rekor seviyeye ulaştı.
Fitch’in ülkenin uzun dönem dış borçlanma notunu BB+’dan BBB-‘ye yükseltme kararı, aslında Türk yetkililerinin son yıllarda yaşanan aşırı büyümeyi frenleme ve büyümeyi iç talep yerine ihracata dayalı bir modele taşıyarak ekonomiyi dengeleme girişimlerine bir güvenoyu niteliği taşıyor.
Kuruluşun açıklamasında şu cümleler yer aldı: “Fitch, Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyüme oranına dönüş için doğru yolda olduğunu, cari işlemler açığını azalttığını ve 2011’deki aşırı ısınmanın ardından enflasyonu düşürdüğüne inanmaktadır. Bazı noktalarda dış finansman şoku ve ekonomik durgunluk olasılığı var. Fakat buna rağmen ülkenin güçlü devlet, banka ve hane halkı bilançosu, ekonomik ve kur esnekliği, daha büyük bir mali krize dönüşebilecek şoklara karşı önemli bir tampon oluşturuyor”.

Ankara diğer iki büyük derecelendirme kuruluşunun da Fitch’in kararını benimseyeceklerini umuyor.

Ancak Moody’s geçen ay, yatırım yapılabilir ülke düzeyine ulaşmak istiyorsa Türkiye’nin ödeme şoklarını dengelemeye dirençli olması gerektiğini söyledi. Öte yandan Mayıs ayında Standard and Poor, gelecek 12 ay içinde herhangi bir not yükseltmenin beklenmediğini belirtmişti. Moody’s’in Türkiye’nin yatırım derecesini 1994’te düşürmesinden bu yana hiçbir derecelendirme kuruluşu Türkiye’ye yatırım yapılabilir derecesi vermemişti.

Türkiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, twitter’da bunun hükûmetinin iktidardaki on yılı boyunca yaşanan siyasi ve makroekonomik istikrarın sonucu olduğunu yazarak, Fitch’in not artırımını olumlu karşıladı.
Şimşek, “Kredi derecelendirme notunun yatırım yapılabilir ülke düzeyine yükseltilmesi, büyüme tahminlerimizi destekleyecek ve büyüme performansımızı artıracaktır.” dedi.

 

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt   alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.