Erdoğan’ın 24 Nisan açıklaması ABD basınında geniş yer buldu

Erdoğan’ın 24 Nisan açıklaması ABD basınında geniş yer buldu

Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin yayınladığı mesaj, ABD basınında geniş yer buldu.

Associated Press haber ajansı, Erdoğan’ın açıklamasını “Ermenilere yönelik eşi görülmemiş bir gönül alma mesajı” olarak yorumlarken Reuters ise haberinde Erdoğan’ın 1915 yılı olaylarını “insanlık dışı” olarak tanımladığını ve diğer Türk liderlere göre daha uzlaşmacı bir dil kullandığını belirtti. Reuters, ilk defa bir Türk başbakanının açıkça taziye sunmasını “tarihi bir adım” olarak tanımladı.

Washington Post’ta Adam Taylor imzasıyla yer alan köşe yazısında ise, “1915 yılı olaylarının yıllarca Türkiye’de çok az konuşulduğu bu açıdan bakılınca Erdoğan’ın bu sözlerinin çok önemli olduğu belirtildi.

Taylor Erdoğan’ın açıklamasının Ermenice dahil 9 dilde yayımlanmasının “Türkiye’nin bu konuda bir etki yaratma amacı taşıdığını gösterdiği” değerlendirmesinde bulundu ve Erdoğan’ın açıklamasının dili, açıkça üzerinde çok düşünülmüş bir dil, Ermeni toplumunun çoğuna göre ise üzerinde aşırı derecede düşünülmüş bir açıklama” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın açıklamasının, “Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde önemli bir adım olabileceği ve tarihteki bir trajik ana yönelik diyalogları başlatabileceği” görüşünün vurgulandığı yazıda ayrıca, “Başbakan Erdoğan’ın Kürtler başta olmak üzere azınlıklarla ilişkileri geliştirmeye çalıştığına” işaret edildi. Ancak, yine de “açıklamanın dili ve zamanlamasının birçok insanı tatmin etmediği” belirtildi.

Los Angeles Times ise Başbakan Erdoğan’ın mesajını “Türk lider Ermenilere ‘soykırım’ sebebiyle taziyelerini sundu” başlığıyla okuyucularına duyurdu. Söz konusu mesajın 9 dilde yayımlandığını aktaran gazete, “Türkiye Başbakanı Erdoğan, Türkiye’nin hala ‘soykırım’ olduğunu reddettiği vahşetin 99’uncu yıl dönümü öncesinde, Ermenilerin ‘soykırım’ kurbanı torunlarına taziyelerini sundu” dedi. Haberde, Erdoğan’ın açıklamasından, uzlaştırıcı üslubu sebeiyle Türk akademisyenlerin takdirle söz ettikleri vurgulandı Açıklamanın Ermeni toplum liderleri tarafından eleştirildiğine de değinildi.

World Street Journal gazetesinin internet portalında, “Türkiye Başbakanı Erdoğan Ermeni ölümleri hakkında taziyelerini sundu” başlığıyla yer alan haberde ise, “Erdoğan, yaklaşık yüzyıl önceki ‘Ermeni soykırımının’ yıldönümünün gecesinde, Ermenilere bugüne dek eşi görülmemiş, uzlaştırıcı mesaj sundu” dendi. Erdoğan’ın Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen olayları “ortak acımız” diye adlandırdığını belirten gazete, Erdoğan’ın Ermenilerin 1915’teki tehcirinin gayr-ı insani sonuçlar doğurduğunu hatırlattığını vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.