DW – “Ateşkes süreci Diyarbakır’da istihdamı artırdı”

DW – “Ateşkes süreci Diyarbakır’da istihdamı artırdı”

deutsche welle logo Türk Hükûmeti’yle Kürdistan İşçi Partisi arasındaki ateşkes, yatırımcıları Diyarbakır’a çekiyor.

Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde 45 derecenin yaşandığı sıcak bir yaz günü. Çermik etrafı çorak dağlar ve az sayıda ağaçlarla çevrili bir ilçe. Fakat yerin altından termal kaynak suları fışkırıyor. Bu da birçok yerli turist için geçerli bir ziyaret sebebi. Şimdiye kadar Kürt bölgeleri arasında sayılan ilçede turizm daha ziyade az gelişmiş durumdaydı. Fakat yakında Diyarbakır’a yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunan ve aynı adı taşıyan il merkezinde daha iyi otellerin turistlerin hizmetine açılması planlanıyor. Çermik’in güneyine bir otel kompleksi inşa edilecek.

Bu, Türk hükûmeti ile Kürdistan İşçi Partisi arasında bu yılın mart ayından bu yana başlatılan barış sürecinin ardından Diyarbakır ilinde girişimde bulunulan projelerden biri.

Aslen Çermikli olan Aziz Tosun, burada iş bulamadığı için 15 yıl boyunca şehir dışında çalıştığını söylüyor. Ancak barış sürecinden bu yana daha fazla iş imkânı olduğunu belirtiyor. Tosun önümüzdeki iki yıl boyunca otelin inşaatında çalışacak olmaktan mutlu. Bu inşaatta 500 inşaat işçisi için çalışma imkânı doğacak.

Hamzalar firmasının bu devasa projesinin yöneticisi Necip Yıldız, bölgedeki iç savaş nedeniyle istikrarlı olmayan güvenlik durumunun daha birkaç ay öncesine kadar birçok girişimciyi ürküttüğünü söylüyor. Bu arada Kürt bölgelerinde ateşkes hâkim. Türk hükûmeti hükümlü PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşüyor. Yıldız için bu olumlu ve cesaret verici.

Diyarbakır’a ilgi artıyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, bölgede barış sürecini savunan kişi sayısının çok olduğunu çünkü kalıcı bir barış sağlanabileceği umudunun bile girişimcileri Diyarbakır’a çektiğini söylüyor.

Diyarbakır’ın ekonomik gücü

Ahmet Sayar’a göre, Diyarbakır halkı yüksek bir ekonomik potansiyele sahip. Bölgede yaşayan toplam 1,6 milyon nüfusun en az 600 bini 15 yaşın altında gençlerden oluşuyor.

Kentin jeostratejik konumu da -başta Irak olmak üzere- komşu ülkelerle çalışma açısından avantaj sağlıyor. Buna göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin dışsatımı yaklaşık 12 milyon dolardı. Bunun büyük bir bölümü Diyarbakır’dan gerçekleşti ve rakamlar artmaya devam ediyor.

Diğer taraftan Türk İstatistik Kurumuna göre, ülkede işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 12,4 ile Güneydoğu Bölgesi oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.