CSM: Suriye’de ateşkes ihmali var mı?

CSM: Suriye’de ateşkes ihmali var mı?

İran ve Türkiye, Suriye çatışmasında farklı tarafları desteklemesine rağmen BM Elçisi Ahdar İbrahimi’nin ateşkes önerisini desteklemek için bir araya geliyor.

Bugün Suriye çatışmasında farklı tarafları destekleyen İran ve Türkiye’nin Suriye Birleşmiş Milletler Elçisi Ahdar İbrahimi’nin ateşkes önerisini desteklemesi, ateşkes ihtimalini artırdı. Çatışma, Suriye toprakları içerisinde kalmış olmasına rağmen diğer ülkelerin ekonomi ve silah desteği sağlaması, çatışmada kazanacak tarafı belirleyen faktörlerden biri olacak.

İbrahimi geçen hafta bölgedeki liderlerle görüşerek Kurban Bayramı süresince bir ateşkes için destek toplamaya çalıştı. New York Times İbrahimi’nin amacını, “Müslümanların evrensel bayramında yapılacak ateşkes, Suriye’de diyaloğun başlangıcına temel olabilir.” ifadesiyle açıkladı.

BM Elçisi, bugün BBC News’da hükûmet bombalamalarına ara verirse isyancıların da ateşkesi destekleyecekleri kararını açıkladı. İbrahimi Beyrut’ta yaptığı açıklamada, “Biz muhalefette konuştuğumuz herkesten, hükûmet şiddeti bırakırsa ‘Biz doğrudan yanıt vereceğiz.’ cevabını aldık.” dedi. İbraihimi, “Suriyeliler, her gün yüzlerce insan gömüyor. Bayram döneminde bu sayı azaltılırsa Suriye’deki tehlikeli durumdan dönüşün bir başlangıcı olabilir.” ifadesini kullandı.

İbrahimi, bölge liderlerini, 19 aydır süren çatışmanın Suriye sınırları içinde tutulamayacağı konusunda uyardı. AFP’nin açıklamalarına göre Suriye ordusu zaten Lübnan ve Türk topraklarını bombaladı. İbrahimi gazetecilere, “Bu kriz Suriye topraklarıyla sınırlı kalamaz. Ya çözülecek ya da daha da kötüleşecek ve bölgeyi alev alacak.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.