CNN -“Taksim’deki son durum”

CNN -“Taksim’deki son durum”

CNNSUNUCU: Connect The World’ün sunucusu Becky Anderson ile birlikteyiz. Becky, şu anda Londra’dasın ama geçen hafta, şu anda yansıtılan bu canlı görüntülerin geldiği İstanbul Taksim’deydin. Bu göstericilerle konuşuyordun. Neyi protesto ediyorlar ve tam olarak hangi konuda üzgünler?

ANDERSON: Öncelikle bu gece bu görüntülere bakarken bir iki şey söyleyeyim. İlk olarak bunu söylerken haklı çıkmam diye umuyorum ama çıkabilirim de. O da şu ki durum, burada gün içinde sakindi ve on binlerce kişi Meydan’da festival havası içindeydi fakat gece olduğunda durum biraz ürkütücü bir hâl aldı ve saat henüz daha 11.20 olmasına rağmen bunun oluyor olması beni endişelendiriyor. Eğer göstericiler dağılmazsa bu gece mevcut durum çok daha kötü bir hâl alabilir.

Bu kişilerin kim olduğunu sordun bana; iki adet gösterici grubu var. Hükûmet diyor ki gruplardan birisi meşru göstericilerin grubu. Kamu alanlarının haddinden fazla ticarileştirilmesini hükûmetin durdurmasını talep eden grup. Küçük yeşil bir alan olan Gezi Parkı da bunun bir parçası. Hükûmetin atıfta bulunduğu diğer grubu kendi gözlerimle gördüm ve Meydan’da bulunan birçok kişi de bunu söyleyecektir. Meydan’da bulunan binlerce kişi barışçıl gösteriyi 11 gün önce sabote etti ve Meydan’da provokatör olarak adlandırabileceğiniz birçok kişi var. Bunu söylüyorum çünkü kendi gözlerimle gördüm. Hükûmet, o gruptaki kişileri Vandal ve çapulcu olarak nitelendiriyor ve çapulcu sözcüğü sıradan göstericilerin de üzerlerine alındıkları bir sözcük. Yani arada bir fark var, İstanbul’un ortasında küçük bir yeşil alanın yok edilmesini barışçıl olarak protesto eden kişilerle ki bu durum biraz aptalca ve safça görünebilir ama İstanbul, eskiden kalan yeşil alanların üzerinde betonlaşmayla büyüyen bir yer. Dolayısıyla birçok kişiye göre hiç danışılmadan harekete geçilmesi önemli bir husus ama şunu söylemek de adil olacaktır: Başka bir gösterici grubu da var ki bunlar olan biteni provoke ediyor olabilir.

İkinci önemli olan nokta da Erdoğan’ın kendisinin göstericilerle konuşması çok önemli. Başbakanlarının kendileriyle konuşmasını arzu ettiklerini söylüyorlar. Başbakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı veya Başbakan adına başka kişilerin kendileriyle konuşmasını istemediklerini söylüyorlar. Başbakan halka seslenmeli.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.