CNN: Pegasus Avrupa’nın en hızlı büyüyen hava yolu şirketi

CNN: Pegasus Avrupa’nın en hızlı büyüyen hava yolu şirketi

1990’da kurulan Türkiye Pegasus Hava Yolları, Avrupa’da en hızlı büyüyen hava yolu şirketi. Son altı yılda 46 milyon yolcu taşıyan Pegasusun 25 ülkede 59 kente uçuşları var. Şirket genişlemek için yükselmekte olan pazarları hedef alıyor. Ancak Türkiye’nin yavaşlayan büyümesi, Suriye’deki savaş ve Avrupa’daki zayıf ekonomi yüzünden zorluklarla karşı karşıya. Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ile birlikteyiz. Türkiye göz kamaştırıcı bir büyüme yaşadı ama şimdi ikinci çeyrekte bu büyüme azaldı. Bu yavaş büyüme yolcu trafiğini nasıl etkiliyor?

SABANCI: Dürüst olmak gerekirse bizi olumlu etkiliyor. Biz orta sınıfı hedefliyoruz. Hareketlilik bağımlılık gibi. Bir kere bağımlı olursanız eskiden birinci sınıfta uçuyorsanız sonra ekonomik sınıfta uçmaya başlıyorsunuz. Bir kere bağımlı olunca uçaktan inemiyorsunuz. Son 12 ayda son altı yıldaki en olumlu rakamları elde ettik.

SORU: Doğuya doğru genişlemeyi hedefliyorsunuz. Büyüme senaryonuz bu mu?

SABANCI: Bizim bölgesel bir fırsatımız var. Uçuşlarımızı İstanbul gibi güzel bir kentten yapıyoruz. Rusya’da, Orta Doğu’da, Kuzey Afrika’da Yeni bir orta sınıf oluşuyor. Bunların hepsi bizim için potansiyel. Bu insanlar düşük fiyatlardan habersiz. Hepsi diğer hava yollarının yüksek fiyatlarını biliyor. Bizim için inanılmaz bir zaman. Önümüzdeki birkaç yıl doğuya doğru genişleyeceğiz. Bu, düşük maliyetli uçuşları ve bizim uçuşlarımızı alanların işine yarıyor. Uçaklarımız yeni. Uçuşlar zamanında yapılıyor ve en düşük fiyatlar bizde. Başka neye ihtiyacınız var. Uçmak lüks değildir. Eninde sonunda bunun farkında olmalıyız.

SORU: Suriye’de olanlar Türkiye ekonomisini etkiliyor. Ne güney sınırınızda olanları ne de Avrupa’daki ekonomik gerilemeyi görmezden gelebilirsiniz. Bu iki büyük zorlukla nasıl baş ediyorsunuz?

SABANCI: Türkiye’nin güneydoğusunda sorunlarımız var ama unutmamalıyız ki bizim bölgemiz her zaman istikrarsızdır. Bizim en büyük avantajımız bu. Türkiye’nin bir başka avantajı da bölgemizdeki tek Müslüman, laik ve demokratik ülke olmamız. O yüzden insanlar bizi örnek alıyor, bizim gibi olmak istiyor. Avrupa konusuna gelince, yine bu yıl Avrupa’dan beklenenden fazla turist geldi çünkü Avrupalı turistler istikrarlı bir yer olan Türkiye’ye uçmanın daha ucuz yolu olduğunu gördüler. Ama maalesef istikrar göreceli bir kavram. Batımızda ve doğumuzda olanlar, bizim bu ülkelerden daha istikrarlı ve daha tahmin edilebilir olduğumuzu kanıtlıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.