CNN – “İstanbul’un yeni ulaşım projeleri”

CNN – “İstanbul’un yeni ulaşım projeleri”

CNNTHE GATEWAY PROGRAMI SUNUCUSU BECKY ANDERSON: Bugün İstanbul, Türkiye’deyiz. Bu şehir Batı ile Doğu arasında kavşak noktasında yer alıyor. Yüzyıllar boyunca İstanbul Boğazı ticari bir can damarı oldu ve bugünlerde de Boğaz yine her zamanki kadar yoğun. Bu programda, bu tarihî güzergâhta insanların ve malların taşınmasını ele alacağız.

İstanbul, suyun ikiye ayırdığı bir şehir. İstanbul Boğazı dünyanın en yoğun ticaret yollarından biri. Dar ve geçmesi zor, büyük gemiler çoğunlukla rehberlik hizmeti alıyor. Rehberlerin bilgisi ve deneyimi bu dar Boğaz’dan güvenli bir şekilde geçmek açısından büyük önem arz ediyor. Her yıl Boğaz’dan 50 bin gemi geçiyor. 20 millik bu sefer, yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Kıyıda sekiz radar kulesi bulunuyor ve gemilerin geçişini izliyor. Boğaz’daki trafiği hafifletmek için hükûmet cesur bir plan ortaya koydu. Kanal İstanbul, şehri bölecek ve tehlikeli yüklerin Boğaz’ı baypas etmesini sağlayacak.

TÜRKİYE ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM: Bu kanal, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda, 300 metre genişliğinde ve 25 metre derinliğinde olacak, Marmara Denizi ile Karadeniz’i birleştirecek.

ANDERSON: Boğaz ile ilgili bir diğer proje ise Avrupa ile Asya’yı bağlayacak raylı bir sistem olan Marmaray. Bu bölge sismik açıdan oldukça hareketli. Bu nedenle riskleri azaltmak için önlemler alınıyor. Çalışmalar 2004’te başladı ama tarihî kalıntıların bulunmasıyla ertelendi.

YILDIRIM: Tünel çok tarihî bir bölgeden geçiyor, o nedenle her parça toprak, uzmanlar tarafından inceleniyor. Bu yüzden beş yıl kaybettik. Ama projenin gelecek yılın sonunda tamamlanacağına inanıyoruz. 14 milyon kişi bu projenin gerçekleşmesini bekliyor.

ANDERSON: Gerçekleştiğinde Marmaray yolcularını iki dakikada diğer kıtaya taşıyacak. Yeni vagonlarla günde bir milyondan fazla kişi taşınacak.

Her gün Avrupa’dan Asya’ya veya Asya’dan Avrupa’ya bir milyondan fazla kişiyi taşıyan teknelerin ve feribotların ise herkes için yeri ayrı. Herkesin bir anısı var. Yeni projelerle önemlerini yitirecekler ama tamamen yok olmayacaklar.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.