CNN – “İstanbul’da ulaşım”

CNN – “İstanbul’da ulaşım”

CNNSUNUCU: Gateway programına hoş geldiniz. Ben Becky Anderson. Bu ay Türkiye’de, İstanbul’dayız. İki kıtayı birbirine bağlayan bu deniz şehri Doğu ve Batı’nın buluşma noktasında yer alıyor. Yüzyıllar boyunca İstanbul Boğazı, İstanbul’un ticaret yolu oldu. Bugünlerde ise bu Boğaz, hiç olmadığı kadar yoğun. Bu tarihî yolda insanların ve ticari malların akışını izledik. Boğaz dar olduğu için gemilerin seyri kolay değil. Bu sebeple büyük gemiler sık sık yerli insanların yardımına ihtiyaç duyuyor.

Boğaz trafiğini hafifletmek için Türk hükûmeti zorlu bir plan hazırladı: İstanbul Kanalı, şehri bölecek ve tehlike arz eden yüklerin, trafiği yoğun olan Boğaz’a uğramadan geçmesine imkân verecek.

BİNALİ YILDIRIM: Çok büyük bir hedef. 45 kilometre uzunluğunda, yaklaşık 300 metre genişliğinde ve en az 25 metre derinliğinde bir kanal inşa edilecek. Marmara Denizi ve Karadeniz karadan buluşacak.

SUNUCU: Boğaz’da bir yolcu vapurundayım. Burada vapurdayken 60 metre altımızda dünyanın bugüne kadarki en büyük batırma tünelinin yapım çalışmalarının devam ettiğini düşünmek zor. Avrupa ve Asya arasındaki ilk sualtı demiryolunda raylar döşeniyor. Burası, Marmaray Projesi’nin kalbi. Çalışmalar, 2004 yılında başladı ancak antik bir Bizans kalıntısının keşfiyle durduruldu.

YILDIRIM: Tünel çok tarihî bir alanın altından geçiyor. Bu sebeple her toprak parçası uzmanlar tarafından inceleniyor. İnanın bana, bu yüzden beş yıl kaybettik.

SUNUCU: Projenin şu anki hâline baktığımda, 2013 yılında bitirmek zor gibi geliyor.

YILDIRIM: Projeyi önümüzdeki yılın sonunda tamamlayacağız, bu konuda rahatız. 14 milyon insan bu projenin gerçekleşmesini bekliyor.

SUNUCU: Vapurlar, İstanbul kültürüne kazınmış durumda ancak bu önemi yakın zamanda değişebilir. Hükûmetin öngördüğü ulaşım ağında, Boğaz’ın altından geçen bir tünel de var. Bu tünel, Asya ile Avrupa arasında milyonlarca yolcu taşıyacak.

YILDIRIM: Bu şehirde yaşayan herkesin vapurlarla ilgili hatıraları vardır. Onların bu hatıralarını silip atamayız. Bu sebeple vapur seferlerine devam ediyoruz ama vapurlar artık mühim ulaşım araçları olmaktan çıkacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.