CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: ‘Suriye gerginliğinde Nato’dan Türkiye’ye tam destek…’

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: ‘Suriye gerginliğinde Nato’dan Türkiye’ye tam destek…’

christian-science-monitor-logoTürkiye ile Suriye arasındaki askerî hareketlilik altıncı gününde de sürüyor. Uzmanlar, iki tarafın da Suriye çatışmasının bölgesel bir savaşa dönüşmesini istemediğini ancak başka faktörlerin gerginliği artırdığını belirtiyorlar. Türkiye ile Suriye arasındaki karşılıklı top atışlarında altıncı güne girilirken, Suriye Silahlı Kuvvetleri ve isyancılar arasındaki savaş sürüyor.


Suriye, Türkiye sınırında gerçekleşen bombalı saldırı için resmî özür diledi.


NATO, koşullar kötüleşirse Türkiye’nin yanında olacağını bildirdi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “NATO’nun, gerekirse Türkiye’yi savunmak için bütün planlarının hazır olduğunu” söyledi. Orta Doğu uzmanları, Suriye’nin, çatışmanın bölgesel bir savaşa dönmesini istemediğini onaylıyorlar. 500 millik sınırı olan komşusuyla Türkiye de savaşa girmek istemiyor ve iç savaşta yeterince baskı altında olan Esad, NATO’nun Libya çatışmasındaki müdahalesinin Muammer Kaddafi’ye neye mal olduğunu biliyor.


Buna rağmen Esad, Türk sınırındaki isyancılarla savaşmaya devam ediyor ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Esad’ın bombalı saldırısına karşılık geri adım atmayacağı kesin.


Erdoğan, Esad’ın günlerinin sayılı olduğunu ve Türkiye’de barınan 100.000 Suriyeli mültecinin yakında bırakılacağını söyledi. Salı günü Erdoğan, Reuters haberinden alıntı yaparak, Esad’ın “koltuk değneği”yle ayakta kalabildiğini ve “koltuk değneği alındığında işinin bitmiş olacağını” söyledi.


Zayıf olmasına rağmen Esad vazgeçecek gibi gözükmüyor. Bu arada, çatışmanın bölgesel bir savaşa döneceğini belirten faktörler de artıyor.

İran, Esad için silah ve askerî danışmanlarının desteğini sağlamaya devam ediyor. Erdoğan’ın bahsettiği destek de bu olsa gerek.


ABD, Libya’da Kaddafi sonrası dönemde olduğu gibi ağır silahların radikal örgütlerin eline geçebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor fakat Türk sınırındaki köylere atılan bombalara bakılırsa ağır silah temini bir ihtimal hâline gelebilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.