CHICAGO TRIBUNE – “Türk komutanın görevini bırakma sebebi askeri personelin mahkum edilmesi olabilir”

CHICAGO TRIBUNE – “Türk komutanın görevini bırakma sebebi askeri personelin mahkum edilmesi olabilir”

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın pazartesi günü emekliğini istemesi ordu yönetiminin yüzlerce askeri görevlinin hapiste olmasına gösterdikleri bir tepki olduğu söyleniyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan yönetimi boyunca yüzlerce muvazzaf ve emekli askeri görevli hükümeti devirmek için komplo kurmak suçundan tutuklandı. Tutuklananlar generallik makamındakilerin yüzde yirmisini oluşturuyor.

Vatan Gazetesi donanmanın operasyonel komutanlığını yürüten Amiral Nusret Güner’in “Arkadaslarımız teker teker hapsediliyor ve biz hiçbir şey yapamıyoruz; aslında onların hapsedilmesine yardım ediyoruz.” dediğini bildirdi.

Erdoğan hükümeti, görevde bulunduğu on yıl boyunca bir takım reformlar getirerek, ülke içinde oldukça etkili olan silahlı kuvvetlerin siyasete müdahale etme yetisini önemli oranda azalttı.

Bu yüzden fazla muvazzaf ve emekli askeri görevli Erdoğan hükümetini devirmek için komplo kurmaktan mahkum edildi ve oldukça uzun hapis cezalarına çarptırıldı.
Gazeteler, altmış yaşlarındaki Güner’in suçlamalar sonrasında istifa etmek istediğini bildiriyor.

Erdoğan hükümetini şiddetle eleştiren günlük Sözcü Gazetesi’ne göre, Güner’in eşi, cuma günü, Güner’in Erdoğan’la daha önceden konuyla alakalı olarak görüştüğünü ve geçen hafta çarsamba günü tekrar istifa mektubunu vermek için Ankara’ya gittiğini belirtti.
Türk Ordusu medyaya nadiren açıklama yaptığından, Reuters ayrıca raporları doğrulatma imkanı bulamadı. Fakat, pazartesi günü Güner’in görevinden ayrılışını teyit eden bir açıklama yayınlayan ordu yönetimi, bu kararın nedenlerini açıklamadı. “Son günlerde medya kanallarının da üzerinde durduğu bir konu olan donanma komutanımızın emeklilik talebi kabul edilmiştir.” denildi.

MAHKEME ÖNCESİ TUTUKLAMALAR

Erdoğan’ın yönetimdeki ılımlı İslamcı partisi, kendini laikliğin koruyucusu gören orduyu sivil hükümetin kontrolüne almasından dolayı yurt içinde ve dışında takdir edilmekte.
Fakat, sanıkların mahkum edilmeden yıllarca hapiste tutulması, komplo davalarının muhalefeti susturmak amaçlı siyasi bir cadı avına dönüştüğü yönünde eleştirileri arttırıyor. Binlerce aktivist, avukat ve politikacıyla birlikte, yüz kadar gazeteci halen hapiste. Pekçoğu hükümete karsı komplo kurmak ve yasadışı Kürt militanları desteklemekten suçlanıyor. Eleştiriler arttıkça halkın soruşturmalara verdiği destek de azalıyor. Muhalifler, ve bazen sempatizanlar bile suçlanan askeri görevli sayısının kontrolden çıktığına dair eleştiriler getiriyor. Dolayısıyla, Erdoğan kendisini dava sürecinden uzakta tutuyor.

Başbakan cuma günü uzun süren tutuklamalar hakkında eleştiriler getirdi. Bu sürecin ordunun moralini bozduğunu ve Kürt direnişiyle mücadelesini etkilediğini belirtti.
Türk parlementosu geçen temmuzda, Erdoğan’ın bu davaları yürüten savcılar icin “devlet içinde ayrı bir güçmüş gibi davranıyorlar” eleştirisinden sonra, darbeler konusunda uzmanlaşan özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına karar verdi.
Fakat, Erdoğan hükümetince 2005 yılında kurulan özel yetkili mahkemlerin kaldırılması halen hapiste olan yüzlerce askeri personelin devam etmekte olan dava sürecini etkilemeyecek.

Erdoğan’ın silahlı kuvvetlerle en önemli güç mücadelesi temmuz 2011’de gerçekleşti. Genelkurmay Başkanı ve üç kuvvet komutanı 250 askerin komplo suçlamasından dolayı tutuklanmasını protesto etmek amacıyla görevlerini sona erdirmişlerdi.
Genelkurmay Başkanlığı’na gözlerden uzak duran daha ılımlı bir general atanmıştı. Güner bu ağustos’ta halen görev yapan general emekli olunca donanma komutanı olacaktı.

Medyanın bildirdiğine göre donanma komutanlığını devralacak amiral kalmadığından daha alt rütbeli bir komutan terfi ettirilerek 30 ağustosta Deniz Kuvvetleri Komutanı yapılacak.

http://www.chicagotribune.com/news/sns-rt-us-turkey-militarybre90r0oi-20130128,0,7525210.story

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.