BLOOMBERG TV-Türkiye “Osmanlıların Körfezi”ni temizleyecek su tünelini açtı

BLOOMBERG TV-Türkiye “Osmanlıların Körfezi”ni temizleyecek su tünelini açtı

Türkiye İstanbul’un ünlü Haliç Körfezini temizlemek üzere tasarlanmış su tüneli projesini hayata geçirdi. Bir zamanlar Osmanlı Sultanlarının kullandığı körfezin rehabilite edilmesi amacıyla başlatılan proje toplamda 758 milyon dolara malolacak.

Yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda olan boru hattı tarihi St. Stephen Kilisesi ve Eyüp Sultan Camisinin de üzerinde bulunduğu Kağıthane Deresi ile İstanbul Boğazını birbirine bağlıyor.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada boru hattının 24,5 milyon dolara mal olduğunu açıkladı.

Yaklaşık 30 yıl öncesinden bu yana kanalın ve yaydığı kötü koku sorununun üzerine giden Türkiye, Haliç suyunu kirleten yüzlerce fabrikayı ve bir mezbahayı yıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre 2,2 metre genişliğinde olan ve 3,5 yılda tamamlanan boru hattı yılda 3 kez körfezin suyunu yenilemek üzere temiz su sağlayacak.

Erdoğan 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği dönemden bu yana Haliç’in temizlenmesi gayretlerine öncülük etti. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu çalışmalar kapsamında 5 milyon küp metre balçığın 6 kilometre uzaklıktaki bir taşocağına pompalanıp temizlendikten sonra körfeze geri taşındığını açıkladı.

Hep bu günlerin hayalini kurduk, diyen Erdoğan, bölgenin bir zamanlar bataklığa benzediğini ve kökü kokudan yanından geçilemediği ifade etti.

Altın Boynuz (Haliç) olarak adlandırılan kanalın, boynuz şeklindeki halicin güneş batımında altın rengine dönüşmesi sebebiyle bu şekilde anıldığına inanılıyor.

Altın Boynuz’un ayrıca ABD’nin Kaliforniya eyaletinde San Francisco Körfezinin girişinde bulunan Altın Kapı (Golden Gate) köprüsünün ismini koyan ABD Ordusu Amirali John C. Fremont’a da ilham verdiği söyleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.