BBC- “Yunanlılar Türkiye’ye geliyor”

BBC- “Yunanlılar Türkiye’ye geliyor”

Son yıllardaki ekonomik çalkantılar nedeniyle birçok Yunanlı iş bulmak için yurt dışına taşınmayı tercih etti. İki ülke arasındaki olumsuz geçmişe rağmen birçok kişi, gözünü Türkiye’ye dikmiş durumda. Türkiye’deki Yunanlıların sayısı artacak gibi görünüyor.

SUNUCU: Yunanistan’da insanlar, Türk Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığının 185. yıldönümünü kutluyor. Ancak bazıları için bugün hiç de tatil olmayacak. Son yıllardaki ekonomik çalkantılar esnasında birçok kişi, iş bulmak için yurt dışına taşınmayı tercih etti. İki ülke arasındaki olumsuz geçmişe rağmen birçok kişi, gözünü Türkiye’ye dikmiş durumda. Bu iyi bir fikir miydi? İstanbul’dan Selin Girit’in haberi.

VTR: SELİN GİRİT (BBC Muhabiri): Bu, Türk ekonomisindeki patlamanın sembollerinden biri. Türk Hava Yolları, artık yüzden fazla ülkeye uçuyor ve yıllık büyüme oranı yüzde 20. Başarısı dünyanın her yerinden, özellikle Yunanistan’dan pilotları cezbediyor.

 NIKOLAOS KARATHANASIS (Pilot): Bildiğiniz gibi benim ülkemde bir gerileme yaşanıyor. Bu gerileme, havacılık alanında da ciddi etkiler yarattı. Bu nedenle daha önce çalıştığım firma, maaşlar açısından kabul edilebilir bir düzey sağlayamadı. Ülkemi terk etme konusunda bir karar vermek zorundaydım. Bir kariyer planı yapmıştım, karımı ve çocuklarımı alıp onları İstanbul’da yetiştirmeye karar verdim.

     GİRİT: Yunanistan’daki ekonomik kriz derinleştikçe daha fazla Yunanlı ülkelerini terk edip yurt dışına yerleşme eğilimi gösteriyor. İstanbul, bu kişiler için en popüler yerlerden biri hâlini almaya başladı. Son birkaç yılda yaklaşık bin Yunanlının yerleşmek üzere İstanbul’a geldiği tahmin edilmekte.

     VTR: Bu kişileri cezbeden tek şey Türk ekonomisindeki iyileşme değil, aile kökenleri de kararlarında rol oynuyor.

RENA LIALIOU (Kafe Sahibi): Dedem İstanbul’un Asya yakasından gelmiş. İki yıl önce Atina’daki işimi kaybettim. Büyük bir inşaat firmasında sekreterdim. Bunun, Atina’mı bırakıp İstanbul’a gelip yaşamak adına büyük bir fırsat olduğunu düşündüm.

VTR: Türk-Yunan İş Konseyi, hemen her sektörde çalışan Yunanlılar olduğunu bildirdi.

TEVFİK BİLGEN (Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı): Yunanlılar öncelikle turizm sektöründe çalışıyor. Türkiye’deki özel hastanelerde çalışan çok sayıda doktor da var.  Bankacılık sektöründe çalışıyorlar. İki Türk bankasının sahipleri Yunanlı. Ayrıca Yunanlılar gelip restoranlar, barlar açıyorlar. Hatta Yunanlı müzisyenler de müzik yapmak için buraya geliyor.

VTR: Yılda bir kez İstanbul’daki Yunanlılar sokaklara dökülüp eski bir geleneği kutluyorlar. Genç bir sosyoloji öğrencisi olan Yunanlı Nota karnavala katılmış

NOTA MONEMVASITI (Öğrenci): İstanbul’da çok daha fazla fırsat var. Burs bulabiliyorsunuz. Kolayca iş bulabiliyorsunuz. Bu yüzden yerleşmek için buranın benim açımdan daha iyi bir yer olacağını düşündüm.

VTR: Ülkelerindeki ekonomik kriz nedeniyle Türkiye’deki Yunanlıların sayısı artacak gibi görünüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.