BBC- “Mint: Bir sonraki ekonomi devleri mi?”

BBC- “Mint: Bir sonraki ekonomi devleri mi?”

BBC

MINT ülkeleri (Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye), çok fazla nüfusa sahip olmasının ötesinde -en azından önümüzdeki 20 yıl boyunca- gerçekten iyi bir “iç” demografiye sahip: hepsi de çalışmaya elverişli kişilerin sayısında artış görecek. Bu, birçok gelişmiş ülkenin kıskandığı bir nokta.

2001’de Dünya, Küresel Ekonominin Güç Merkezi Olarak BRIC Ülkelerini -Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin- Konuşmaya Başladı. Bu Kısaltmanın Yaratıcısı Jim O’Neill Şimdi de “MINT” Ülkelerini -Meksika, Endonezya, Nijerya, Türkiye- Yükselen Ekonomik Devler Olarak Tanımlıyor. O’Neill, Bunun Nedenini Aşağıda Açıklıyor–

Bu MINT ülkelerini bu kadar özel yapan nedir? Neden bu dört ülke?

Bu ülkelerin çok fazla nüfusa sahip olmasının ötesinde ortak olan bir yönleri de -en azından önümüzdeki 20 yıl boyunca- gerçekten iyi bir “iç” demografiye sahip olmaları: hepsi de çalışmaya elverişli kişilerin sayısında artış görecek.

Bu, birçok gelişmiş ülkenin kıskandığı bir nokta. Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye birlikte hareket ederlerse bazıları, Çin’in 2003 ile 2008 arasındaki çift haneli oranlarına ulaşabilir.

Bildiğimiz gibi Türkiye, hem Batı’da hem de Doğu’da. Nijerya, bu açıdan kısmen Afrika’nın kalkınma eksikliği nedeniyle şimdilik Türkiye ile aynı değil ancak Afrikalı ülkeler birbirleriyle mücadele etmeyi bırakıp ticaret yapmayı seçerlerse bu durum değişebilir.

Ekonomik açıdan üçü -Meksika, Endonezya ve Nijerya- ticari mal üreticisiyken yalnızca Türkiye değil. Bu, iki ülkenin -Brezilya ve Rusya- ticari mal üreticisiyken diğer ikisinin -Çin ve Hindistan- olmadığı BRIC ülkeleriyle zıt bir durum.

Zenginlik açısından Meksika ve Türkiye, neredeyse aynı düzeyde, yıllık kişi başına yaklaşık 10 bin dolar kazanıyorlar.

Bu ülkelere ziyaretlerimden, insanları olumlu yönde şaşırtmanın Nijerya ve Türkiye açısından çok zor olmayacağını düşünerek döndüm. Birçok kişi, bilinen olumsuz meselelere çok fazla önem atfediyor.

Ya insanları genellikle korkutan güçlükler neler?

Yolsuzluk kesinlikle dördünün de ortak konusu gibi görünüyor ve bununla ilgili her bir ülkede birçok ilginç görüşmelerim oldu.

Türkiye’de tabii ki İslam inancının işleri Batılı yollardan yürütme arzusuyla birleştirilmesi ve siyaset, görülmemiş bir güçlük türü. Bazıları aynı güçlüğün, Endonezya için de var olduğunu iddia edebilir. En azından Cakarta’da işlerin Batılı yollardan yürütülmesi genel olarak kabul görüyor -Türkiye’ye zıt olarak- gibi görünüyor.

MINT ülkeleri, dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girebilir mi?

Öyle olacağını düşünüyorum ancak bu 30 yılı alabilir.

Haberin orjinali:http://www.bbc.co.uk/news/magazine-25548060

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.