Batı medyası: Tutuklu takası Türkiye’nin yardımıyla yapıldı

Batı medyası: Tutuklu takası Türkiye’nin yardımıyla yapıldı

Suriye rejiminin, aralarında dört Türk vatandaşının da bulunduğu 2 bin kadar sivil tutukluyu isyancıların ellerindeki 48 İranlı ile takas etmesi, büyük yankı buldu.

Batı medyasının takasın, Türkiye’nin yardımı ile gerçekleştiğine dikkat çekerken bir Türk yetkilisinin İHH’nin görüşmelere öncülük yaptığı, örgütün çabalarının Ankara tarafından desteklendiği ifadelerine de yer verildi.

FT: ANKARA’NIN DESTEĞİNDEKİ İHH GÖRÜŞMELERE ÖNAYAK OLDU

İngiliz Financial Times gazetesi, “Türk müzakereciler”e atfen Suriye rejiminin yüzlerce tutukluyu, isyancıların ellerinde 48 İranlı ile takas ettiğini duyurduğu haberinde İHH’nin takasa ilişkin verdiği bilgileri yansıttı.
Gazete “Bir Türk yetkilisi, İHH’nin görüşmelere ön ayak olduğunu ancak çabalarının Ankara tarafından desteklendiğini söyledi. Yetkili, bunu İHH yapıyor ama biz tüm süreç boyunca dahil olduk dedi” diye yazdı.
Haberde İHH’nin, serbest bırakılan dört Türk’ten ikisinin uzun bir süreden beri Suriye’de yaşadıklarını, onlardan birinin bir Suriyeli ile evli diğerinin ise bir ticari denizci olduğunu söylediği de belirtildi.

BBC: TÜRKİYE’NİN DAHİL OLDUĞU DİPLOMATİK ÇABALAR AYLARCA SÜRDÜ

İngiliz yayın kuruluşu BBC, takas anlaşmasının, aylarca süren ve Katar, Türkiye ve İHH’nin dahil olduğu diplomatik çabaların sonucunda gerçekleştiğini belirtti.
İHH’nin açıklamalarının yansıtıldığı haberde Türkiye ve Katar’ın Esad’a karşı 22 aydır devam eden isyanı desteklediğine de dikkat çekti.   

WSJ: ANLAŞMA TÜRKİYE’NİN YARDIMI İLE YAPILDI

Wall Street Journal gazetesi de, takas anlaşmasının İran’ın Suriye rejimi üzerindeki etkisine vurgu yaptığını belirterek “Aylarca süren müzakerelerin sonucunda Türkiye ve Katar’ın yardımıyla yapılan anlaşma, Suriye isyanının başlamasından bu yana en büyük tutuklu takası oldu” dedi. Gazete, serbest bırakılanların arasında Suriye güvenlik güçleri personelinin olmadığına dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.