AP – “Türkiye BM Güvenlik Konseyi’ni Mısır konusunda toplanmaya çağırdı”

AP – “Türkiye BM Güvenlik Konseyi’ni Mısır konusunda toplanmaya çağırdı”

APTürkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, Batı’yı Mısır’da dökülen kanı görmezden gelmekle suçladı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni yüzlerce ölüm haberi gelen ülkeyle ilgili görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı.

Türkmenistan ziyaretinden önce televizyonlara konuşan Erdoğan, ekranlarda canlı olarak verilen “katliam” görüntülerinden dolayı Mısırlı liderlerin “adil ve şeffaf” bir şekilde yargılanmaları gerektiğini söyledi.

Devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi ve diğer hükûmet yetkililerinin serbest bırakılması için yeniden çağrıda bulunan Erdoğan, Mısır’ın şu anki liderlerinin, ülkedeki şiddeti protesto için cumhurbaşkanı yardımcılığı görevinden istifa eden Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammet el Baradey’i örnek almaları gerektiğini öne sürdü.

İslami bir partinin lideri olan Erdoğan Mursi’yi, Arap dünyasında demokratik seçimle başa gelmiş İslam yanlısı bir lider olarak örnek gösterip büyük destek veriyordu. Erdoğan, Batı’yı Mursi’nin görevden ayrılmasını üstü kapalı bir şekilde desteklemekle suçladı ve ordunun 3 Temmuz’da yaptığı müdahaleyi “darbe” olarak adlandırmadığı için eleştirdi.

Erdoğan şöyle konuştu: “Bu darbeyi görmezden gelenler, darbeye ‘darbe’ dahi diyemeyenler o masum çocukların ölümlerinde pay sahibidir. Bu cinayetlerden, bu darbeyi yapanlar kadar sessiz ve tepkisiz kalanlar da sorumludur.”

Türk lider ayrıca İslam âlemine karşı bir “komplodan” ve İslami hükûmetlerin görevden alınması yönünde girişimler olduğundan bahsetti.

Erdoğan, “Filistin topraklarında sustunuz, Suriye’de sustunuz, Mısır’da hâlâ susuyorsunuz. Bundan sonra hangi yüzle demokrasi, küresel değerler ve insan haklarından bahsedeceksiniz.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.