Amerikalı gazeteciler kayyıma sert tepki gösterdi

Amerikalı gazeteciler kayyıma sert tepki gösterdi

New York Times Gazetesi’nin Pulitzer ödüllü yazarı Stephen Kinzer, Zaman ve Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) kayyım atanmasına, “Türkiye’de basına yapılan darbenin en üzücü olayı” olarak niteledi.

Uzun yıllar New York Times’ın İstanbul Büro şefliği yapan tecrübeli gazeteci, medyaya özgür ülkelerde siyasi liderlerin kendilerini eleştirenleri yasaklama hakkı olmadığını söyledi. Demokrasilerde görüş alışverişinde bulunmanın ve tartışmanın demokrasinin temel amacı olduğunu belirten Pulitzer ödüllü gazeteci, “Açık tartışmaların olmadığı yerde açık bir toplum olmaz” diye konuştu.

Cuny Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Dekanı Yardımcısı Prof. Dr Andrew Mendelson, Zaman ve Cihan’a kayyım atanması hükümeti eleştiren gazeteci ve gazetelere yapılmış son saldırı olduğunu söyledi. Kayyım atanmasını ‘kötü bir durum’ olarak niteleyen Prof. Dr Mendelson, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) Türkiye’deki seçimleri ülke genelinde yakından takip eden ve doğru sonuçlar veren bir haber ajansı olduğuna dikkat çekti.

Dekan yardımcısı, Freedom House düşünce kuruluşunun Türkiye ile ilgili basın özgürlüğü raporunu hatırlatarak, “Son 10 yılda Türkiye’de basın özgürlüğü notu düşüyor” dedi.

“Bundan sonra söylenmesi gereken bazı haberlerin söylemeyecek olması insanı korkuyor” diyen Prof. Dr Mendelson, “Bağımsız gazeteciler ve medya organları susturuldu ve  geri kalanlar bir sonraki hedef olacakları korkusu içinde çalışacaklardır” diye konuştu.

“Bağımsız ve sorgulayabilen basın işleyen demokrasinin temelidir” diyen Dekan Yardımcısı, “Basın özgürlüğünü, gazetecilerin (reklamcılar dahil) kamu bilgilerine ulaşmasını engellemek ve resmi sansür kuralları dahil açık ve örtülü bir şekilde tehdit etmenin farklı yolları var. Haber yapan şirketi ele geçirip yeni bir müdür atamak, gazeteciliğe en bariz saldırılardan biridir. Bu bir anda bağımsız gazeteciliğin anlamını ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullandı.

Amerika’da 3 bin den  fazla etnik medya kuruluşuyla ortaklaşa çalışan New America Media Direktörü Sandy Close, kayyım olayının “Türk-Amerikan medya çalışanları üzerinde soğuk bir etki oluşturacağını” söyledi.

ABD’de göçmenlere yönelik yayın yapan bütün medyanın Türk hükümetini protesto etmek için büyükelçiliğin önünde toplanması çağrısında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.