AFP – “Japonya ile Türkiye askeri savunma ekipmanlarını birlikte geliştirecek”

AFP – “Japonya ile Türkiye askeri savunma ekipmanlarını birlikte geliştirecek”

AFP logo

Japon ekonomi gazetesi Nikkei ilk sayfasında, Japonya ile Türkiye’nin ağır sanayi şirketleri aracılığıyla savunma teknolojileri ve ekipmanlarını birlikte geliştirecekleri haberine yer verdi.

Gazeteye göre Japon Mitsubishi Heavy Industries (MHI) grubu Türkiye’de, Türk hükûmetinin destekleyeceği yerli bir şirketle tank motoru geliştirmek ve üretmek amacıyla ortaklık kurmak için araştırmalara başladı. Japonların kısıtlayıcı yasalarınedeniyle kısa bir süre öncesine kadar Japonlarla askerî alanda teknik işbirliği yapmak çok zordu ancak engellemeler, 2011 yılında, bir önceki merkez sol hükûmetin yönetiminde ortadan kaldırıldı. Bu teknolojilerin, dünyada barışın devamının sağlanması ve ulusal güvenliğin güçlendirilmesine katkıda bulunması amaçlarına hizmet etmesi koşuluyla Japonya ile iş birliği artık mümkün.

Türkiye ile ortak bir tank motoru geliştirme fikri, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin geçen mayıs ayında bölgeye düzenlediği bir gezi sırasında Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmelerde ortaya çıktı.

Ortak şirket kurma ve askerî ekipman geliştirme projesi hayata geçerse bu alanda bir ilk olacak.

Türkiye, proje konusunda çok sıkı bir koruma taahhüdünde bulundu. İki ülkenin yıl sonuna kadar konuyla ilgili sınırları keskin bir anlaşma yapması bekleniyor. Türkiye’nin taahhüdüne göre özellikle üretilen bütün parçaların ihracatı için önceden Japon tarafının onayının alınması gerekecek.

Nikkei gazetesine göre Japon hükümeti, Japonya ile Türkiye’nin ilişkilerinin bilhassa ekonomi alanında iyi durumda olduğu ve savunma alanında muhtemel bir ortaklığın Amerikalılarırahatsız etme riskinin çok düşük olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.