AFP- “Erdoğan İran’a gidiyor”

AFP- “Erdoğan İran’a gidiyor”

AFP logoErdoğan’ın ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney, Ruhani ve Zarif ile bir araya gelmesi bekleniyor. Türkiye Başbakanı’na Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Enerji Bakanı Taner Yıldız refakat edecek.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik münasebetler ve Suriye ihtilafını konuşmak üzere bugün resmî bir ziyaret için İran’a gelmesi bekleniyor.

Bu ziyaret, her iki ülkenin de Suriye kriziyle gerginleşen münasebetleri yeniden iyileştirmeye çalıştıkları bir zamana rastlıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da kasım ayı sonlarında Tahran’ı, İranlı mevkidaşı Muhammet Cevat Zarif ise ocak ayında Ankara’yı ziyaret etmişti. Bakanlığa göre İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani’nin önümüzdeki aylarda Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marziye Afkam’a göre akşam saatlerinde gelmesi planlanan Erdoğan’ın ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney, Ruhani ve Zarif ile bir araya gelmesi bekleniyor.

 Marziye Afkam, “Bir araya geleceği siyasi yetkililer dikkate alınırsa bu çok önemli bir ziyarettir.” dedi.

Suriye ile ilgili olarak bu ziyaretin önemi hakkında kendisine yöneltilen bir soruya cevaben Marziye, “Diyalog ve temaslar yeni bir safhaya girmiştir. Bu temayülün devam edeceğini ümit ederiz. İki ülke menfaatlerine hizmet etmekten başka bölgenin menfaatlerine de hizmet edeceğini ümit ediyoruz.” dedi.

Enerji kaynakları açısından İran ve Rusya’ya büyük ölçüde bağımlı olan Türkiye, İran nükleeri konusunda kasım ayında Cenevre’de imzalanan geçici anlaşma çerçevesinde esas alınan milletlerarası müeyyidelerin kaldırılmasından istifade ederek Tahran’dan daha fazla petrol ve gaz almak istiyor.

İran basınına göre Türkiye Başbakanı’na Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Enerji Bakanı Taner Yıldız refakat edecek.

İranlı yetkililere göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2012’de 22 milyar dolardı ama 2013’te 20 milyar dolara düştü; şimdi hedef ise 2015’te 30 milyar dolara ulaşmak. Erdoğan’ın ziyareti esnasında beş alanda iş birliği belgesi imzalanması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.