ABC- “Rajoy Türkiyeyi ziyaret ediyor”

ABC- “Rajoy Türkiyeyi ziyaret ediyor”

ABC-LOGOİspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ekonomi içerikli olan fakat terörle mücadele ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin de konuşulacağı 5. İspanya-Türkiye Zirvesi’ne katılmak için Ankara’ya gidiyor. Rajoy’un resmî ziyareti, Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarındaki saygı duruşuyla başlayacak. Devamında Rajoy, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek ve hemen ardından Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Aynı zamanda Savunma, Kalkınma ve İçişleri Bakanlarının yanı sıra Dışişleri Bakanı ve Ticaret Bakanı Sekreteri ile sektörel toplantılar yapılacak.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ekonomi içerikli olan fakat terörle mücadele ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin de konuşulacağı 5. İspanya-Türkiye Zirvesi’ne katılmak için Ankara’ya gidiyor. Rajoy, çarşamba günü, İspanyol firması Comsa Emte’nin yapımını üstlendiği Ankara Metrosu’nun genişletilen kısmının açılışına katılacak.

Rajoy’un resmî ziyareti, Mustafa Kemal Atatürk’ün (yeni Türkiye’nin kurucusu) anıt mezarındaki saygı duruşuyla başlayacak. Devamında Rajoy, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek ve hemen ardından Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Aynı zamanda Savunma, Kalkınma ve İçişleri Bakanlarının yanı sıra Dışişleri Bakanı ve Ticaret Bakanı Sekreteri ile sektörel toplantılar yapılacak. Dışişleri Bakanı’nın diplomatik okullarla ilgili mutabakat zaptı imzalaması bekleniyor. Bütün görüşmeler bittikten sonra bir genel kurul toplantısı ve beraber basın toplantısı yapılacak.

Program, Erdoğan’ın Rajoy’un onuruna vereceği akşam yemeği ve ertesi sabah metronun genişletilen kısmının açılışıyla tamamlanacak. Comsa Emte şirketi başkentteki M3 hattını (31,3 kilometre uzunluğunda ve iki tanesi yeraltında olmak üzere 11 istasyondan oluşuyor) Bursa’daki tramvay hattıyla beraber inşa etmişti. Yakın zamanda Ankara Metrosu’nun M2 hattı ve Gaziantep tramvayı da bitirilecek.

44,5 milyon avroluk yatırım yapılan M3 hattının çalışmaları 24 ay sürdü ve çalışmalar Türk şirket olan Açılım İnşaat ile beraber yürütüldü.

Moncloa kaynakları, M3 hattının açılmasının özel bir önem taşıdığını, İspanya’nın yüksek hızlı tren, banliyö treni ve sinyalizasyon gibi çalışmalarıyla katkı sağladığı inşaat sektöründe “iki ülkenin önemli şirketlerinin iş birliği içerisinde yaptığı mükemmel bir örnek” olduğunu söylüyor.

Türkiye, İspanyol ürünlerinin en fazla ihraç edildiği onuncu ülke. AB üyesi olmayan ülkeler arasında ise Birleşik Devletler ve Fas’tan sonra üçüncü sırada. İspanya’dan Türkiye’ye ihraç edilen başlıca ürünler arasında otomobil, diğer taşıtlar, demir ve çelik ile plastik ürünler bulunuyor. Türkiye’deki İspanyol yatırımı; finans, sigorta, emlak, çimento ve kimyasal üzerinde yoğunlaşıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.