”Saldırı silahlarını yasaklayın”

”Saldırı silahlarını yasaklayın”

Connecticut eyaletindeki ilkokula geçen yıl düzenlenen silahlı saldırıda 6 yaşındaki oğlunu kaybeden baba, senatörlere saldırı silahlarının yasaklanması çağrısında bulundu.
    
Senato’nun Adalet Komisyonu’nda bir konuşma yapan 50 yaşındaki inşaat işçisi Neil Heslin, ”Buraya bana acımanız için gelmedim. Buraya oğlum Jesse için geldim. Buraya kimse, bizim katlanmak zorunda kaldığımız acıları yaşamasın diye geldim” dedi.
    
Saldırı silahlarının ve 10’dan fazla mermi taşıyan şarjörlerin yasaklanması için Demokrat Senatör Dianne Feinstein tarafından Senato’ya sunulan tasarıyla ilgili oturum sırasında 11 dakika süren bir konuşma yapan Heslin, vatandaşlara ateşli silah sahibi olma hakkı tanıyan anayasanın 2. maddesine saygı duyduğunu ancak söz konusu maddenin saldırı tipi kadar ölümcül silahların icadından yüzlerce yıl önce yazıldığını söyledi.
    
Sık sık gözyaşlarına boğulan Hessin, saldırının düzenlendiği 14 Aralık sabahı oğlu Jesse’ye güzel bir gün geçireceği sözünü verdiğini ancak bu sözünü tutamadığını belirtti.
    
Oturuma Newtown, Aurora, Colorado ve Virgina Tech Üniversitesi’ndeki silahlı saldırılarda yaşamlarını yitirenlerin yakınları da katıldı.
    
Newtown kentindeki Sandy Hook İlkokulu, 14 Aralık’ta ABD tarihinin en kanlı saldırılarından birine sahne olmuştu. Önce birlikte yaşadığı annesini birkaç kez yüzünden vuran 20 yaşındaki Adam Lanza, Sandy Hook İlkokulu’nu basmış ve ”Bushmaster”tipi saldırı silahıyla 6 ve 7 yaşlarında 20 çocuk ile 6 personeli öldürmüştü. Güvenlik güçlerinin okula gelmesi üzerine intihar eden Lanza’nın düzenlediği saldırı, ABD’de büyük tepki uyandırmış ve silah kontrolü tartışmalarının yeniden alevlenmesine neden olmuştu.
    
Feinstein ve arkadaşları, saldırı silahlarının yasaklanmasının ölümleri azaltabileceğini savunuyor. Cumhuriyetçiler ise yasaklamanın ABD Anayasası’ndan doğan silah edinme ve meşru müdafaa haklarını ihlal edeceğini ileri sürüyor.
    
Feinstein’in girişimleriyle 1994’te saldırı silahları 10 yıllık bir süre için yasaklanmıştı. Yapılan araştırmalar, yasaklama sırasında 5 kentte silahlı saldırıların yüzde 72 oranında düştüğünü göstermişti.
    
Oturum sırasında Feinstein, makineli silahlardaki gibi çok sayıda atış yapmak için saldırı silahlarına küçük bir aletin takılmasıyla ilgili bir video göstererek, ”daha önce federal bir yasağa hiç bu kadar ihtiyacımız olmamıştı” dedi.
    
Cumhuriyetçi Senatör Bob Goodlatte ise Newtown ve diğer saldırılara karşın silah satışında uygulanması önerilen sicil kaydı araştırmasına karşı olduğunu açıkladı. Goodlatte, tasarının federal silah kayıt sisteminin oluşturulmasına yol açabileceğini belirtti. Başkan Barack Obama, daha önce yaptığı açıklamalarda bu tür bir sistemin kurulmayacağını söylemişti.
    
Cumhuriyetçi Senatör Charles Grassley ise kurbanların ailelerinin acısını anladığını ancak halihazırda var olan silah kanunları yeterince uygulanamazken yeni kanunlar çıkarmanın faydalı olmayacağına inandığını belirtti.
    
Tasarıya karşı çıkanlar, saldırı silahlarının silahlı saldırıların sadece yüzde 8’inde kullanıldığını, bu nedenle yasaklamanın küçük bir etkiye yol açacağını ileri sürüyor.
        
ABD’de yaklaşık 1,5 milyon kişinin saldırı silahı sahibi olduğu tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.