Missouri eyaletinde yeniden olağanüstü hal ilan edildi

Missouri eyaletinde yeniden olağanüstü hal ilan edildi

Siyahi bir gencin beyaz bir polis tarafından öldürüldüğü Missouri eyaletinde yeniden olağanüstü hal ilan edildi. Missouri eyalet Valisi Jay Nixon, Ulusal Muhafız Birliği’ni göreve çağırarak, muhtemel protestoları bastırması için yetki verdi. Eyalette ağustos ayında da protestoları bastırmak için olağanüstü hal ilan edilmişti.

Silahsız olduğu halde polisin altı el kurşunuyla hayatını kaybeden Michael Brown olayı için başta Ferguson semti olmak üzere ABD genelinde birçok şehirde protesto gösterileri yapılmıştı.

9 Ağustos günü St. Louis kentinin Ferguson semtinde Brown, yolu kapatması nedeniyle kendisiyle tartışmaya giren polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmüştü. Görgü tanıkları Brown ve Wilson’ın bir süre tartıştıktan sonra talihsiz gencin ellerini havaya kaldırmasına rağmen polis memuru tarafından vurulduğunu dile getirmişti.

Ferguson’daki protestoları yerinde izlemek isteyen gazetecilere de zaman zaman kötü muamelede bulunan polis ve güvenlik güçleri, ülkede Başkan Barack Obama olmak üzere birçok yetkili ile sivil haklar savunucularının tepkisiyle karşılaşmıştı. Polis güçleri ayrıca, protestoları bastırmak için kullandığı ağır silahlar nedeniyle de uzun süre tartışmaların odağında yer almıştı.

Mahkeme heyeti, yaptığı inceleme sonucunda polis memuru Wilson’ın yargılanıp yargılanmamasına karar verecek. Jürinin kararını bu ay bitmeden açıklaması bekleniyor.

Bir panelde konuşan Vali Nixon, Ferguson olaylarıyla ülke gündemine yeniden gelen ırk ayrımı ve adaletsiz gelir dağılımıyla alakalı olarak semtte bazı düzenlemelerin yapılması için teşviklerin verileceğini söyledi. Nixon, ‘‘Bizlerin ortak tutkusu, tüm vatandaşlarımızın haklarını korumak için eğitim ve istihdamda fırsat eşitliği sağlamak ve aksaklıkların giderilmesini teşvik etmek.’’ dedi.

Jürinin açıklayacağı karar eğer Wilson’ın yargılanmaması yönünde olursa Ferguson’da yeniden protestoların yaşanacağı öngörülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.