ATC’de 17 Aralık depremi

ATC’de 17 Aralık depremi

Türkiye’de yaşanan 17 Aralık Büyük Rüşvet Operasyonu ve sonrasında yaşanan siyasi kriz Washington D.C de bulunan Amerikan Türk Konseyi (ATC)’yi de vurdu. ATC Başkanı Jim Holmes ile iki üst düzey yöneticisi Türkiye’den kaynaklı siyasi baskılar nedeniyle istifa etti.

Savunma sanayii şirketleri başta olmak üzere Türkiye ve Amerika arasındaki ticarete katkı amacıyla kurulan ATC’nin yıl toplantısı başlarken kurumun başkanı ve iki üst düzey yöneticisinin istifası şok etkisi yaptı. Hürriyet gazetesinin haberine göre ATC’nin bu seneki yıllık konferansı Washington’da sönük başladı. Örgütün 2005’ten beri başkan ve CEO’luğunu yürüten emekli büyükelçi Jim Holmes, 13 yıldan beri başkan yardımcısı olan Canan Büyüküstün ve son 14 yıldır kurumun direktörlüğünü yürüten Ayşe Sümer, Türkiye’deki siyasi tartışmaların etkisiyle görevlerinden istifa ettiler.

TODAY’S ZAMAN ALINTILARI ANKARA’YI KIZDIRDI

ATC kaynakları, istifaların 17 Aralık Büyük Rüşvet Operasyonu sonrası başlayan süreçte geldiğini bildirdiler. Buna göre ATC yönetimi, operasyonun ardından, üyelerine, Today’s Zaman Gazetesi’nde çıkan haberlere referans veren bir bülten gönderdi. Ancak durum, bültenin tek yanlı hazırlandığını düşünen, ATC’nin bağlı olduğu Türk-Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) yürütme kurulu üyelerinden, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Cüneyd Zapsu’nun tepkisini çekti. Aynı zamanda AKP’nin kurucularından olan Zapsu’nun tepkisi üzerine, Holmes ile ilgili şikâyet TAİK’in üst yönetimine kadar taşındı. Ardından ATC kaynaklarının verdiği bilgiye göre, rahatsızlık Türk Hükümeti’ne de aksettirildi. Ve iddiaya göre, Nisan ve Mayıs aylarında Washington’a iki ayrı ziyaret gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Holmes’tan istifasını istedi.

BASKILAR İSTİFAYI GETİRDİ

ATC Yönetim Kurulu, önce Holmes’un arkasında durdu. Ancak bu seneki toplantının hazırlık aşamasında yaşanan bazı aksaklıklar oluşan siyasi baskılara eklenince, ABD ve Türk Yönetimi’nden konferansa üst düzey katılımın da gerçekleşmemesi üzerine sonunda yönetim kurulu da istifa talebini desteklemeye karar verdi. Bunun üzerine Holmes, dün başlayan konferanstan bir gün önce üyelere görevinden ayrılacağını duyurdu. Holmes’un kararına iki üst düzey yardımcısı Büyüküstün ve Sümer de katılınca, ATC tepe yönetimi tamamen boşalmış oldu.

ÜST DÜZEY KATILIM YOK

Cüneyd Zapsu, konuyla ilgili sorumuza henüz yanıt vermedi. Babacan’ın basın danışmanlığı da bir açıklama yapmadı. Siyasi tartışmalar ve istifaların da etkisiyle, konferansın önceki yıllara göre oldukça sönük olduğu gözlendi. Daha önce Amerikan tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Başkan Yardımcısı Joe Biden gibi isimlerin katıldığı konferansa katılım, bu sene Beyaz Saray Ticaret Temsilcisi ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı seviyesinde gerçekleşti. Daha önce mutlaka bakan seviyesinde temsil edilen Türk Hükümeti’nden ise bu sene hiçbir kabine üyesi ATC için Washington’a gelmedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.