Yüksek Mahkeme’nin kürtaj hakkını iptal etmesi ile ilgili sızan bilgiler büyük tepkilere sebep oldu

Yüksek Mahkeme’nin kürtaj hakkını iptal etmesi ile ilgili sızan bilgiler büyük tepkilere sebep oldu

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını iptal edebileceği yönünde sızan bilgiler bazı sivil toplum örgütlerini ayağa kaldırdı. Sivil toplum örgütleri söz konusu kararın özellikle etnik gruplara çok büyük zarar verebileceğini ifade ediyor. San Fransisco merkezli Etnik Media Service tarafından bir araya getirilen uzmanlar ve siyasetçiler kürtaj hakkının iptal edilmesinin özellikle Asyalı Amerikalı ve Pasifik Adalı (AAPI) Kadınlar Üzerindeki Etkisi’nin muhtemel etkilerini masaya yatırdı. 

Programa katılan (California) Kongre Üyesi Judy Chu dört Amerikalı kadından birinin kürtaj olduğunu söyledi. Chu, Kongre’nin Kadın Sağlığını Koruma Yasası’na ülke çapında kürtaja erişimi sağlamak için yeşil ışık yakmasını istiyor, ancak Senato’da Demokratik çoğunluk olmadan bunun zor olabileceğini biliyor. Kongre kadınları Chu, kürtaj bakımına her yerde eşit erişimin, sosyal ve ekonomik eşitlik, üreme özgürlüğü ve kendi yaşamlarımızı belirleme hakkı için esas olduğunu söyledi.

Bir diğer Kongre Üyesi Pramila Jayapal, (Washington) , Roe v. Wade kararının bozulması durumunda kürtajın ortadan kalkmayacağını belirtti. Kendi kürtaj hikayesini anlatan Kongre Üyesi Jayapal, Washington eyaletinin seçim yanlısı bir eyalet olduğunu ve Washington’un seçim yanlısı bir eyalet olarak kalması için savaşacağımızı söyledi. Jayapal, kürtaj isteyenlerin güvenli ve yasal seçeneklerden yoksun kalmaları nedeniyle kürtajların daha tehlikeli bir şekilde devam edeceğini açıklayarak, marjinalleştirilmiş toplulukların en yüksek bedeli ödeyeceğini de sözlerine ekledi.

Ulusal Asya Pasifik İcra Direktörü Sung Yeon Choimorrow, Chicago Üniversitesi’ndeki Amerikan Kadın Forumu’nun yaptığı bir anketin  Asya Pasifik Amerikalı kadınların yaklaşık yüzde 35’inin hamilelik sırasında düşük yaptığını gösterdiğini belirtti; bu, herhangi bir ırkın en yüksek ikinci oranı AAPI kadınlarının yüzde 85’inden fazlası da üreme sağlığı söz konusu olduğunda kendi seçimlerini yapma hakkına sahip olmaları gerektiğine inanıyor. Kürtaj, AAPI’ler için, özellikle de kültürel damgalama yükü altında olanlar için kolay bir seçenek değil.

Asya Amerikalılar İlerleyen Adalet Derneği’nin Başkanı ve İcra Direktörü (AAJC) John C. Yang, kürtaj haklarının tüm insanların sahip olduğu medeni ve insan haklarının bir parçası olduğuna inanıyor.

Müslüman Amerikalı kadınların üreme haklarını savunan bir kuruluş olan Heart Women and Girls derneğinde görevli Aliza Kazmi, Müslüman toplum hakkında insanların yanlış kanaate sahip olduğunu söyledi. 

Müslüman Amerikalıların yüzde 56’sından fazlasının seçimi desteklediğini söyledi. “Üreme adaleti, kendi bedenlerimizle ilgili olarak topluluklardaki zararı azaltma fikri gibi, doğası gereği İslamidir. İslam toplumlarında bu kararlar birey, hamile kadın ve ebe arasında alınırdı.”

“Devletin fakihleriyle veya başka bir kimseyle istişare yapılmışsa, hamile onları davet ettiği içindir. Müdahale etmek devletin karar vereceği bir durum değildir” dedi.

Müslüman kadınlar, ihtiyaç duydukları bakıma erişmeye çalışırken sürekli olarak cinsiyetçi İslamofobi ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. “Çoğu zaman, sağlık hizmetlerini verenler Müslüman olmuyor ve anlamadıkları hastalara karşı önyargılı olabilirler.” Uyarısında bulundu. 

Kürtaj hakları protestocuları geçen hafta ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde sloganlar attı, pankartlar taşıdı ve yürüyüş yaptı. Yüksek Mahkemenin bir anayasal hak olan kürtaj hakkını yasaklayabileceği tahmin ediliyor.