Katliamdan kaçış

Katliamdan kaçış

Gazze’yi altı gündür vuran İsrail, 162 Filistinliyi katlederken yaralı sayısı 1.000’i aştı. İsrail ordusu, dün kuzeyde 100 bin kişinin yaşadığı Beyt Lahya’ya havadan bildiri dağıttı ve yapılacak operasyon sebebiyle halkın evlerini terk etmesini istedi. Binlerce Filistinli hayatta kalmak için apar topar diğer yerleşim yerlerine doğru kaçmaya başladı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ateşkes çağrısına kulak tıkayarak Gazze’deki katliamlarına devam ediyor. Gazze Şeridi’ni altı gündür tanklar ve uçaklarla vuran İsrail, dün erken saatlerde ilk kez bölgenin kuzeybatısındaki bir noktaya kısa süreli kara harekâtı gerçekleştirdi. Gazze’nin kuzeyinde 100 bin kişinin yaşadığı Beyt Lahya’ya havadan bildiri dağıtan İsrail ordusu, yapılacak operasyon sebebiyle halkın evlerini terk etmesini istedi. Bunun üzerine binlerce Filistinli apar topar bölgedeki diğer yerleşim yerlerine doğru kaçmaya başladı. Şafak vakti kimi Filistinliler kamyonetlerle bölgeden uzaklaşırken kimileri at arabaları ya da yaya olarak Gazze istikametine doğru yola çıktı. Bölgeden kaçan Salim Ebu Halima isimli iki çocuk babası 25 yaşındaki Gazzeli, “Ne yapabilirdik? Çocuklarımızın hayatlarını korumak için kaçmak zorundaydık.” sözleriyle yaşadıkları çaresizliği anlattı. Hamas ise İsrail’in tehditlerini ‘psikolojik savaş’ olarak niteledi ve evlerini terk edenlerin geri dönmesini, kalanların da ayrılmamasını istedi.

İsrail’in dağıttığı bildirilerde, “Talimatlara uymayanlar kendilerinin ve ailelerinin hayatlarını tehlikeye atacaklar. Dikkat edin!” ifadeleri yer aldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen hafta başlatılan ‘Koruyucu Eşik Operasyonu’nun uzun bir süre daha devam edebileceğini yinelerken dün sabahki ilk kara operasyonu ve dağıtılan el ilanları, büyük sivil kayıplarına yol açmasından endişe edilen geniş çaplı kara harekâtının yakında başlayabileceği yorumlarına neden oldu. Kara harekâtı seçeneğini masada tutan İsrail, 30 bin yedek askeri silah altına almıştı. 2009 yılında İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği kara harekâtında bin 400 Gazzeli katledilmişti.

AYNI AİLEDEN 18 KİŞİ ÖLDÜ

Gazze’de şimdiye kadar bin 300’den fazla noktayı vuran İsrail, önceki gece Hamas’ın Gazze Polis Şefi Taysir el Batş’ın üç katlı evini yerle bir etti. Saldırıda Batş ağır yaralanırken Gazzeli yetkilinin ailesinden 18 kişi hayatını kaybetti. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda 45 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Bakanlık ayrıca üç yaşındaki bir kızla bir kadının da İsrail hava saldırılarında katledildiğini açıkladı. Gazze’nin tüm altyapısını felç eden ve Hamas’la ilişkili olduğu gerekçesiyle engellilerin tedavi gördüğü bir terapi merkezini bile vurmaktan çekinmeyen İsrail uçakları, dün sabahki saldırılarında tüm güvenlik karargahlarını ve polis merkezlerini yıktı. Operasyonun başından bu yana gerçekleşen en ağır saldırılar olduğu ifade edilen dünkü saldırılarda, hedef alınan binaların yanındaki pek çok ev de zarar gördü. Dünkü saldırılarla birlikte İsrail tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısı 162’ye çıkarken Filistinli yetkililer, öldürülenlerin 135’inin sivil, bunlardan 30’unun ise çocuk olduğunu bildirdi. Yaralananların sayısı ise bini geçti. Çifte vatandaşlıkları olan Filistinlilerin ise Erez sınır kapısında Gazze’yi terk etmeye başladığı ifade ediliyor. İsrail, Gazze’yi terk eden yaklaşık 800 Filistinlinin Avustralya, ABD ve İngiltere pasaportu sahibi olduğunu açıkladı.

Dünya İsrail’i protesto ediyor

İsrail’in Gazze’de devam ettiği katliamlar, İsveç’ten Mısır’a, Endonez-ya’dan Norveç’e, İspanya’dan Hindis-tan’a birçok ülkede protesto ediliyor. Mısır’ın başkenti Kahire’de ve Afganistan Celalabad’daki protestolarda eylemciler, İsrail bayraklarını ateşe verdi. Türkiye’de de dün İstanbul,  Bursa, Diyarbakır, Kayseri, Şanlıurfa ve İzmir’deki gösterilerde İsrail saldırıları lanetlendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.