Irak BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı

Irak BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı

Irak, Türkiye’nin Başika’daki askeri varlığını görüşmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını istedi.

TBMM, geçen hafta Irak’ta yaklaşık 2 bin olduğu tahmin edilen askerlerin terör örgütleriyle mücadele çerçevesinde görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını kabul etmişti.

Irak, oylamayı protesto etmiş, Başbakan Hayder el Ebadi, Türkiye’nin bölgesel savaş riski yarattığını söylemişti. Çarşamba günü de Ankara ve Bağdat karşılıklı olarak büyükelçilerini Dışişleri Bakanlıkları’na çağırmıştı.

Irak Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlal etmesi ve içişlerine karışmasıyla ilgili Güvenlik Konseyi’nin acil toplanmasını talep etti” denildi.

Türkiye askerlerin Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani tarafından davet edildiğini belirtirken, Irak böyle bir davetin olmadığını kaydediyor.

Musul’un kuzeyinde Başika Kampı’ndaki Türk askerleri Peşmerge ve Sünni savaşçıları eğitiyor.

Türkiye ile Irak arasında Musul’a yönelik operasyonun başlanmasının beklendiği dönemde ilişkiler gerildi.

Türkiye, operasyonun sınırına yönelik mülteci dalgasına neden olacağını belirtiyor. Ankara ayrıca Musul’daki Sünni nüfusun istikrarının bozulması ve bölgede mezhepsel gerilimin daha da kötüleşeceğinden endişeli. Musul’da Türkmenler de yaşıyor.

Başbakan Binali Yıldırım, Başika Kampı’nda Türk askerinin kalmaya devam edeceğini ve bölgenin demografik yapısının değişmeyeceğinin güvencesi olacağını söyledi. Yıldırım, Irak’ın tavrının anlaşılmaz olduğunu da kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.