ABD’li yetkililer, Türk işadamlarını yatırıma davet etti

ABD’li yetkililer, Türk işadamlarını yatırıma davet etti

Turkic-Amerikan Birliği’nin (TAA) 5. Kurultayı kapsamında Turkic Amerikan Ticaret Odası’nın (TACC) düzenlediği ‘‘İşadamları Buluşma Kahvaltısı’’ toplantısı Beyaz Saray ile Kongre arasında bulunan Ronald Reagan Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yüzlerce insanın katıldığı kahvaltılı toplantıya ABD Ticaret Bakanlığı bünyesinde yabancı yatırımcılara iletişim ağı sağlamak ve rehberlik hizmeti verme gibi görevleri bulunan SelectUSA Yönetim Kurulu Başkanı Vinai Thummalapally da yer aldı. Thummalapally, TACC’ın dünyanın farklı birçok ülkesinden bir çok işadamını aynı organizasyonda buluşturmasına övgülerde bulundu. ‘‘Bugün burada dünyanın bir çok farklı ülkesinden gelmiş işadamlarına ABD’ye hoşgeldiniz diyorum. Yatırım ile ilgili her türlü sorununuzda sizlere hizmet verdiğimizi bilmenizi isterim.’’ diyen Thummalapally, Amerika’da yapılan üretimin en fazla ülke içinde tükedildiğine işaret etti.

Emekli büyükelçi Thummalapally, Amerika’da 325 milyon insanın müşteri olduğunu belirtti. Thummalapally, bunun ekonomik büyüklüğün anlaşılması için önemli bir rakam olduğunu kaydederek, buna Meksika ile Kanada’nın da eklendiği zaman rakamın yarım milyarı bulduğunu söyledi. ABD’nin dış yatırım açısından en güvenli pazarlardan birisi olduğuna dikkat çeken Thummalapally, ‘‘Amerikaya yatırım yapmak ve burada üretmek demek yine ürünün burada tüketilmesi demektir’’ diye konuştu.

Bir ülkeye yatırım yapmada ekonomik büyüklüğü kadar çapının da önem arz ettiğine işaret eden Thummalapally, ‘‘İşte bu iki imkanı da birlikte sizlere ABD ekonomisi sunuyor’’ dedi.

IMG_1100NEDEN ABD’YE YATIRIM YAPILIR?

Amerikaya yatırım yapmanın avantajlarını kısaca özetleyen Thummalapally, bunların başında da enerji fiyatlarının çok düşük olmasını gösterdi. ABD’de işgücünün çok üretken olduğunu da savunan Thummalapally, ‘‘Dünyanın tüm diğer ülkeleri ile kıyas edildiğinde en üretken iş gücünün Amerika’da olduğunu görürsünüz’’ dedi.

Amerikan kültürünün yeniliğe, farklılığa, girişimci ruha ve yeni gelişmelere açık olduğunu söyleyen Thummalapally, dünya genelinde AR-GE harcamalarının yüzde 30’unun bu ülkede yapılmasını da ABD kültürünün dünyaya açık olmasının göstergesi olarak tanımladı. Dünya’da en fazla bilimsel araştırma yapan 25 üniversitenin 18’inin ABD’de olduğunu belirten Thummalapally, yine Amerika’nın patent  sahiplerinin haklarını çok sıkı bir şekilde koruduğunu ifade etti.

Başında olduğu kurumun yatırımcılara danışmanlıktan vergiye, göçmenlik konularından vizeye kadar ihtiyaç duyabilecekleri her alanda hizmet ve iletişim ağı sağladıklarını kaydeden Thummalapally, Türk işadamlarını ABD’ye yatırıma davet etti.

IMG_1066NEW YORK MİLLETVEKİLİ: ‘‘TÜRKLER BENİ ÇOK ÇALIŞTIRIYOR’’

İşadamları ile Buluşma Kahvaltısı’nın açılış konuşmasını Milletvekili Paul D. Tonko yaptı. Türkiye’nin ABD ile müttefikliğinin güçlendirilmesi için ekonomik işbirliğinin de arttırılması gerektiğini belirten Tonko, TACC ve TAA’nın düzenlemiş olduğu etkinliklerin bu bağlamda çok büyük önem arz ettiğini vurguladı. Kendisinin New York milletvekili olduğunu ve eyaletlerinde bulunan Türk Kültür Merkezi ile sürekli olarak temas halinde olduğunu kaydeden Tonko, ‘‘Türk-Amerikan Kültür Merkezi beni hep çalıştırıyor (gülüşmeler). Kültür Merkezi yalnızca Türk kültürünü, insanını tanıtmakla kalmıyor içinde bulunduğu toplumun sorunlarına, sıkıntılarının giderilmesine de yardımcı oluyor. Sandy kasırgasından sonra yaptıkları yardım çalışmaları takdirlik’’ diye övgüde bulundu.

Türkiye ile ABD arasındaki müttefikliğin 1952 yılına dayandığını hatırlatan Tonko, ‘‘Sizler Amerika’ya kültürünüzü, değerinizi taşımakla iki millet arasındaki mevcut ilişkinin kültürel yönden olduğu gibi, ekonomik ortaklıktan dinler arası diyaloğa kadar hemen her alanda yeni kapıların aralanmasına yol açtınız. Bu yenilikler ise her iki millet içinde yeni fırsatların, imkanların yolunu açtı’’ diye konuştu.

‘‘İyi birşeyler yapabilmenin birinci koşulu iletişim kanallarının açık olmasıdır’’ diyen Milletvekili Tonko, TAA ile TACC’ın yapmış olduğı etkinliğinde iletişim kanallarının açık ve işlevsel tutmak olarak niteledi.

Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, TUSKON’un ABD-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin arttırılmasını arzu ettiğini kaydetti. İki ülke arasındaki ticari ilişkinin toplamının 19 milyar dolara yakın olduğuna işaret eden Ciğer, ‘‘Bu rakamın çok daha büyük olması gerekiyor… Bu ilişkilerin arttırılması için ticaretin önünde bulunan bazı kısıtlamaları Kongre’nin gidermesi gerekli. Bunlar giderilirse iki ülke arasındaki ticaret hacmi de çok artacaktır’’ dedi.

ABD-Türkiye arasında ilişkilerin geliştirilmesinde bir kilit öneme haiz değerin de demokrasi olduğunun altını çizen Ciğer, Türkiye’de son zamanlarda yaşanılan hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü alanlarındaki baskıların daha çok otoriter bir yönetime doğru gidişatın göstergesi olarak görüldüğünü vurguladı.

Konuşmaların ardından düzenlenen panel ile ABD’de yatırım yapacak iş adamlarına daha geniş kapsamlı bilgiler verildi. Panelin modoratörlüğünü SelectUSA kurumunun üst düzey yöneticilerinden Rebecca Moudry yaparken, ITS şirketinin Müdürü Nils Cousin, Edelman DC şirketinin yönetim kurulu yardımcısı Chris Hayes, ABD Tarım Bakanlığı Co-op Kalkınma Direktörü Dr. John Wells ile Steptoe ve Johnson LLP şirketi ortağı Lynda Zengerle katıldı. Alanında uzman isimler, işadamlarına yatırımda karşılaşabilecekleri sıkıntılar ie çözüm yollarını içeren konuşmalar yaptı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.