Erdoğan’dan AB’ye rest

Erdoğan’dan AB’ye rest

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği’nin (AB) vize serbestiyetisini bu ay uygulamaya sokması gerektiğini söyledi.

Erdoğan konuşmasında, “Ekim ayı Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz bakımından önemli bir tarihtir. Avrupa Birliği’nin ülkemize verdiği vize serbestisi uygulamasının bu ay uygulamaya girmesi gerekiyor. Terörle mücadelenin sürecin ön şartı olarak kabul etmeye çalışıyorlar. Bu durum, AB’nin verdiği sözü tutmama isteğinin ilanıdır. Ve yine açıkça söylüyorum, kendileri bilirler. Türkiye, AB ile ilişkilerinde hep veren taraf, hep sözünü tutan taraf olmuştur. Demokratik ve ekonomik kriterleri Türkiye ile mukayese edilemeyecek ülkeler tam üye yapılırken, bizi 53 yıl bekletmeleri AB’nin gerçek niyetini göstermiştir. Diplomatik cambazlıklarla üste çıkmanın gereği yoktur. AB yetkilileriyle birlik içinde etkin olan ülkelerden açık, şeffaf bir ikrar bekliyoruz. Kafalarındaki farklı niyetlerin günahını bizim üzerimize yıkmaya çalışmaktan vazgeçsinler. Bizim insan haklarıyla, demokrasiyle, hukukun üstünlüğüyle hiçbir sorunumuz yoktur. Biz bunları AB için değil, kendi vatandaşımız istiyor diye hayata geçiriyoruz, geçireceğiz. AB Türkiye’yi tam üye yapacaksa önünde hiçbir engel bulunmuyor, akıl dışı bahanelerle bizi oyalayacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Artık bu oyunun sona geldik, bunu biliyorlar. Kurnazlık yapmasınlar” dedi.

ABD VE RUSYA İLE İLİŞKİLER

Türkiye’nin ABD ve Rusya ile olan ilişkilerine de değinen Erdoğan, “Devletler arası münasebetler, pek çok yönü olan karmaşık ilişkilerdir. Türkiye’nin son dönemde artan bölgesel ve küresel etkinliğini diğer ülkelerle olan ilişkilerini grift hale getirmiştir. ABD, Rusya, AB ile olan ilişkimiz, değişik dönemlerden geçiyor. Rusya ile geçtiğimiz yılda kaldığımız talihsizlik, Haziran ayı itibariyle düzelmeye başladı. Bu ülkeyle olan ilişkilerimizin eski seviyesinin de üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Benzer bir süreci İsrail ile yürütüyoruz. Mavi Marmara konusunda her şartımızı karşılayan İsrail ile ilişkiler gerçekleştirmeye çalışıyoruz. ABD ile geleneksel ittifaklarımız doğrultusunda ilişkilerimizi sürdürmeye çalışıyoruz ancak ABD yönetiminin bir kısmı Suriye ve Irak’ta YPG ile ortak çalışma yürütürken bir kısmı da bize yakın politikalar izlemeye çalışıyor. Başkanlık seçiminden kaynaklanan bu sorunun bize zarar vermemesi için gayret göstermeye devam edeceğiz. ABD’nin 11 Eylül saldırısında ölen neredeyse üç bin kişinin yakınlarının Suudi yetkililere dava açabilmesini sağlayan bir yasal düzenlemeyi kabul etmesi talihsizliktir. Bu yanlıştan bir an önce geri dönülmelidir” yorumunu yaptı.

Fotoğraf: Zaman Avusturya

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.