Birleşik Krallık AB’den çıkma kararı aldı

Birleşik Krallık AB’den çıkma kararı aldı

Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı çıktı.

Referandum sonunda Birleşik Krallık AB’den çıkma kararı alınca, İngiliz Sterlini hızla değer kaybetti ABD Doları ise yükselişe geçti.

Toplam 382 seçim bölgesinden 364’ünde resmi sonuçların açıklandığı referandumda, oy kullanan 31.3 milyon seçmenden 16 milyonu AB’den ayrılma yönünde oy verdi. 15 milyon 130 bini de birlikte kalma yönünde tercihte bulundu. Böylece AB’den ayrılma yönünde oy kullananların oranı yüzde 52’ye ulaştı.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ile ülkenin deniz aşırı toprağı Cebelitarık’ta toplam 46 milyon 499 bin 537 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Referandumda ortaya çıkan tablo ardından Sterlin, 1985’ten bu yana Dolar karşısındaki en düşük seviyeye geriledi. BBC’nin verdiği sonuçlara göre AB’den ayrılma yanlılarının oyu yüzde 52, AB’de kalma yanlılarının oyu ise yüzde 48 çıkacak.

DAVID CAMERON’UN KOLTUĞU SALLANTIDA

AB’den çıkma yönünde karar almasıyla, AB üyeliğinin en önemli savunucularından birisi olan Başbakan David Cameron’un da görevi tehlikeye girdi.

İktidardaki Muhafazakar Parti bölünmüş durumda. 80’den fazla Muhafazakar Parti milletvekilinin altına imza attığı bildiride Cameron’a ‘İstifa etme’ çağrısı yapıldı.

Bildiriyi imzalayanlar arasında ‘AB’den ayrılalım’ kampının başını çeken eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile Adalet Bakanı Michael Gove da bulunuyordu. Ancak çok sayıda milletvekilinin de bildiriyi imzalamayı reddettiği ifade ediliyor

SINN FEIN’DEN KUZEY İRLANDA’DA ‘BİRLİK REFERANDUMU’ ÇAĞRISI

Referandumun Birleik Krallık’ın AB’den ayrılması yönünde bir sonuca neden olacağının anlaşılması ardından, Kuzey İrlanda’daki Sinn Fein partisi yaptığı açıklamada, ‘Kuzey İrlanda’da, birleşik bir İrlanda için referandum yapılmasını’ savundu.

Sinn Fein’in açıklamasında, ortaya çıkan sonucun Kuzey İrlanda’daki siyasi görünümü tamamen değiştirdiği belirtildi.

Parti, Birleşik Krallık’ın AB’den çıkması durumunda bu ülkenin Kuzey İrlanda halkının çıkarlarını temsil etme yetkisinden mahrum kalacağını söyledi.

AB referandumunda Kuzey İrlanda’daki seçmenlerin çoğunluğu, AB’de kalınmasından yana oy kullandı.

FARAGE: SIRADAN İNSANLARIN ZAFERİ OLACAK

‘AB’den Ayrıl’ kampının önemli isimlerinden, İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage, “Bu, sıradan insanlar için, iyi insanlar için bir zafer olacak” dedi.

Farage, daha önce de referandum da AB’den çıkma kararının çıkması durumunda bunun İngiltere’nin bağımsızlık günü olacağını dile getirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.