Related Articles
Küçük Aylan’ın fotoğrafı dünyayı ayağa kaldırdı
Önceki gece Bodrum’dan umuda yolculuk yaptıkları botun batması sonrası hayatını kaybeden küçük Aylan’ın fotoğrafı dünyayı ayağa kaldırdı.
Fransa Başbakanı Manuel Valls, önceki gece Bodrum’dan umuda yolculuk yaptıkları botun batması sonrası hayatını kaybeden küçük Aylan’ın cansız bedeninin fotoğrafını Twitter’dan paylaştı.
Valls mesajında Avrupalı liderle göç sorunu ile ilgili acil eylem çağrısı yaptı. Fransa Başbakanı Twitter’da Aylan Kurdi’nin cansız fotosunun altına şu ifadeleri düştü:
“Onun bir adı vardı: Aylan Kurdi. Acil eyleme geçilmeli. Avrupa acilen seferber olmalı.”
Fotoğraf ile ilgili Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de, “Bu fotoğraf Avrupa’yı uyandırdı, şimdi uyanma sırası Dünya siyasi yöneticilerinin, uyanmak lazım” açıklaması yaptı.
Fotoğrafı manşetten veren Le Monde gazetesi de, “Gözleri açmak için bir foto” başlığıyla başyazı yayımladı. Le Monde Genel Yayın Müdürü Jerôme Fenoglio imzalı yazıda, fotoğrafın daha önce görülmemiş göçmen sorununun sembolü olarak kalacağı vurgulandı.
Fenoglio, savaştan kaçan Aylan Kurdi’nin cansız bedeninin fotoğrafının, bölgede neler yaşandığına tanıklık yaptığına dikkat çekti. Ortadoğu’nun bir bölümünün Avrupa’nın kapılarına doğru çöktüğünü söyleyen Fransız gazeteci, kaçakların sadece erkekler ya da daha iyi iş isteyen insanlar olmadığını, aralarında savaştan kaçan aileler, kadınlar, çocuklar da olduğunu hatırlattı.
Yazıda Avrupa’nın göçmen tutumunu da eleştiren Jerôme Fenoglio “Belki de Avrupa’nın gözlerini açmasi için böyle bir fotoya ihtiyaç vardı. Bölgede ne olduğunu daha iyi anlamak için” ifadelerini kullandı. Fransa’nın şu anki ekonomik durumunun iyi olmadığını , göçmen akışı ile ilgili sorunların olduğunu kabul eden Fenoglio, “Tüm bunlar doğru ancak Avrupa daha önce bu yollardan geçti. Fransa tek başına 1920’lerde nüfusu 37 milyonken 140 bin Ermeniye kapılarını açtı” diye kaydetti.
Birkaç sene sonra tarihçilerin Avrupalıları; bombalardan, cinsel kölelik, dini zulüm, etnik temizlikten kaçan mültecileri nasıl karşıladıkları ile ilgili yargılayacağını da söyleyen Le Monde Genel Yayın Müdürü Jérôme Fenoglio, “O zaman tarih kitaplarında bu başlık bir fotoyla açılacak: Korkunç bir Eylül 2015 sabahında, Ege denizinde boğularak hayatını kaybeden küçük Suriyeli Aylan Kurdi’nin cansız bedeni” ifadelerini kullandı.
İngiltere’de Aylan’ın cansız bedeninin çekildiği fotoğrafı sadece Independent gazetesi yayımlarken, Guardian, Times ve BBC gibi diğer haber kuruluşları ise bir jandarma görevlisinin, küçük Aylan’ın cesedini taşırken çekilmiş fotoğrafı yayımlamayı tercih etti.
GUARDIAN: AVRUPA’NIN MÜLTECİ KRİZİNİN ŞOK EDİCİ VE ZALİM GERÇEĞİ
Guardian gazetesi dünyayı ayağa kaldıran fotoğrafla birlikte haberi, “Avrupa’nın mülteci krizinin şok edici ve zalim gerçeği” başlığıyla aktardı. Gazete, Avrupa Birliği’nin (AB) göçmen politikasına ilişkin soru işaretlerinin giderek arttığını vurgulayarak, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Ortadoğu’da yaşanan mülteci krizine yönelik açıklamaları hatırlattı. Haberde, Başbakan Cameron’ın Ortadoğu’daki savaş yüzünden kaçan insanların daha fazlasının ülkesine almayacağı açıklamalarının ardından ‘kalpsizlikle’ suçlanabileceği aktarıldı.
INDEPENDENT: AVRUPA’DA UMUTSUZLUK DALGASI BÜYÜYOR
Independent gazetesi de cansız bedeni Bodrum kıyılarına vuran Aylan’ın fotoğrafını açıkça yayımlayarak, “O da birinin çocuğuydu” yorumunu yaptı.
İngiliz gazete, dün yaşananların ardından İngiltere’nin göçmen politikasına sert tepki gösterdi. Gazete, Başbakan David Cameron’ın gerçekleri inkar ettiğini, göçmen krizinin gerçekten İngiltere’nin bir sorunu olmadığına inanılıp inanılmadığının sorulduğunu vurguladı.
Haberde, AB’nin göçmen kriziyle ilgili hemen bir araya gelerek, ülkelerin mülteci paylaşmalarına ilişkin bir kota sistemi getirmesi gerektiği savunuldu.
TIMES: AVRUPA BÖLÜNDÜ
Times gazetesi ise “Avrupa bölündü” manşetiyle haberi yayımladı. Gazete, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk defa en büyük göç akınının yaşandığına işaret etti. Suriyeli Aylan’ın fotoğrafını ise sorunun insanı maliyetinin ortaya konulduğunu vurguladı.
Gazete, Avrupa liderlerinin göçmen krizi kotalarında çözümden tamamen uzaklaştığını ve durumun felç haline geldiğini aktardı.
TELEGRAPH: AVRUPA’NIN VİCDANINI HAREKETE GEÇİYOR
Daily Telegraph gazetesi, “Göçmen çocukların kötü durumu, Avrupa’nın vicdanını harekete geçiriyor” başlığıyla, dün Bodrum’da yaşanan felaketin Avrupa’da göçmen krizini iyice derinleştirdiğini ve konuya ilişkin tartışmaların tekrar gündeme geldiğini ifade etti.
İSPANYA’DA İNSANLAR ÖRGÜTLENİYOR
Minik Aylan’ın anısına binlerce çizilen fotoğraf internette yayınlanırken İspanya’da yüzlerce aile evsiz ve vatansız kalan Suriyeli mültecilere evlerini açmaya hazır olduklarını belirttiler.
İspanya’nın çeşitli kentlerindeki belediyelere koşan aileler kayıt yaparak bu kişilere yardım etmek istediklerini söylediler. Bazı aileler ise siyasetçileri yavaş kalmakla suçlayarak halkın kendi aralarında örgütlenmesini istediler. Bu çağrıya kulak veren bazı siyasi partiler ise hükümetten sığınmacılara uyguladığı kotayı yukarı çekmesini istediler.
İSPANYA MEDYASI DA MANŞETLERİNİ AYLAN’A AYIRDI
İspanya’da yayınlanan tüm gazeteler Suriye’nin Kobani kentinden gelen 3 yaşındaki Aylan’ın kıyıya vuran cansız bedenini manşetlerine taşıdı.
El Pais: “Bu fotoğraf Avrupa’nın değerlerini dondurdu. Mülteci dramını anlatan en güzel fotoğraf”
El Mundo: “Plaj çocuğu. Avrupa bu kareye bakarak kendine gelmeli”.
El Correo: “Utanç fotoğrafı. Türkiye’den Yunanistan sahillerine geçmek isterken batan bottan kıyıya vuran bu çocuğun cesetten herkes suçludur”.
El Periodico: ” Daha nereye kadar sabredeceksiniz? Sahile vuran çocuğun cesedi Avrupayı şok etti”.
La Nueva Espana: “Bu fotoğraf dünyayı ayağa kaldırdı. Suriye’deki savaşın utancı sahillere vurdu”.
Las Provencias: “Dram Avrupa kapılarına dayandı. Türk sahillerine vuran çocuk cesetleri dünyayı sarstı”.
İSVİÇRE MEDYASI DA AYAKLANDI
İsviçre gazeteleri Suriyeli Aylan’ın fotoğrafını yayınlamayı tercih ederken Blick gazetesi haberde “Aylan, trajik krizin sembolü” başlığını kullandı.
“Türkiye’de Bodrum’da çekilen bu resim, acaba Avrupa’nın mültecilere bakışlarını değiştirecek mi ?” spotunu kullanan gazete fotoğrafın tüm dünya basınının dikkatini çektiğini yazdı. “DHA’nın çektiği bu resim dünyaya insanlığın kaybolduğunu hatırlatan bir resimdir” yazan gazete haberinde mülteci sorununa değindi.
Öte yandan Tribüne de Geneve gazetesi, “Dünyayı susturan o an” başlığı altında verdiği haberde, “Suriyeli küçük bir ölü çocuğun resimleri dünyayı salladı” ifadelerini kullandı. Gazete “Türkiye’nin önde gelen ajanslarından DHA’nın Bodrum sahilinde çektiği küçük ölü bir Suriyeli çocuğun resimleri dünyayı sallarken, ajans muhabiri büyük bir başarıya imza attı” yazdı.
ALMAN MEDYASI FOTOĞRAFI BUZLAMADI
Alman gazeteleri fotoğrafı sayfalarına taşırken, sığınmacı dramını gözler önüne seren o kareyi buzlamadan vermeyi tercih etti.
Frankfurter Allgemeine: Bir fotoğraf dünyayı sarstı
Tüm dünyada yankı uyandıran fotoğrafı buzlamadan veren gazete, “Bir fotoğraf dünyayı sarstı” başlığıyla verdi.
“Aylan Kurdi ailesiyle birlikte Suriye’den kaçtı. Avrupa’ya ulaşmak isterken botları battı. Üç yaşındaydı. Kıyıya vuran bedenini gösteren fotoğraf #KiyiyaVuranInsanlik hastagiyle tüm dünyaya alarm verici bir mesaj verdi.”
Deutsche Welle: Kıyıya vuran insanlık
Küçük bir çocuğun şoke eden fotoğrafı #KiyiyaVuranInsanlik hastagiyle sosyal medyada dehşetle karşılandı. Ailesi insan tacirleri aracılığıyla güvenli Avrupa topraklarına ulaşmak istiyordu- alabora oldu.
Die Zeit: Ölü bir çocuğun fotoğrafı sığınmacı krizinin sembolü oldu
Türkiye’de sahile vuran bir çocuğun görüntüsü dehşet yol açtı. Twitter üzerinden hızla yayılan görüntüyü gazeteler sayfalarına taşıdı.
Bild: Yastayız
“Suriyeli bir çocuk Bodrum sahilinde ölü olarak yatıyor. Ülkesindeki savaştan kaçarken boğuldu, Avrupa’ya gitmek isterken. Buna benzer utanç verici fotoğraflar artık sıradan hale geldi. Biz buna artık dayanamıyoruz, ama göstermek istiyoruz, göstermek zorundayız, çünkü bu kareler insanlığın sığınmacı krizindeki başarısızlığını gözler önüne seriyor. Sahillerimizde hala çocukların ölümüne izin verirsek, zengin Avrupa olarak suçlu hale geliriz. Bizim bu faciayı seyredecek çok sayıda gemi, helikopter ve keşif uçağımız var. Bu fotoğraf tüm dünyaya başka çocukların ölmemesi için ortak hareket etmesi gerektiği mesajını veriyor. Çünkü bizler kimiz, hala bu tür olayların yaşanmasına seyirci kalırsak bizim değerlerimizin anlamı ne.”
n-tv.de: “Avrupa’nın çöküşü- Bir fotoğraf dünyayı sessizliğe boğdu”
“Onbinlerce kişi Avrupa’ya kaçış yolunda Akdeniz’de hayatını kaybetti. Türkiye’nin turizm kalesinde bir Suriyeli çocuğun sahile vuran cansız bedeni şimdi tüm kıtayı şoke etti.”
n24.de: “Trajediyi gözler önüne seren fotoğraf”
“Şoke eden bir fotoğraf trajediyi gözler önüne seriyor: Türkiye’nin tatil kenti Bodrum sahilinde Suriyeli küçük bir çocuğun cansız bedeni yatıyor. Sığınmacı faciasının üzücü bir sembolü.”
Handelsblatt: “Sahilde ölü bir çocuk, krizin sembolü”
“Suriyeli küçük bir çocuk Akdeniz üzerinden kaçışı başaramadı. Türkiye sahilinde boğuldu. Cansız bedeni Bodrum sahilinde yatıyor. Bu fotoğraf tüm dünyada dehşet uyandırdı.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment