BM Kuzey Kore için yaptırım isteyebilir

BM Kuzey Kore için yaptırım isteyebilir

İnsanlığa karşı suç işlediği belirtilen Kuzey Kore’ye Birleşmiş Milletler (BM) yaptırım isteyebilir. BM heyeti bir yıl boyunca Kuzey Kore’de insanlığa karşı işlenen suçları araştırdığı ve yakında da bu ülkeye yönelik yaptırım isteyebileceği belirtiliyor.

 

BM İnsan Hakları Konseyi uzmanları tarafından hazırlanan rapor henüz kamuoyu ile paylaşılmadı ancak sızan bilgilere göre Kuzey Koreliler’in ‘tarifsiz zulme’ uğradığı ifade ediliyor. Heyetin, işkence, köleleştirme, cinsel şiddet, ağır siyasi baskı ve diğer suçlara dair kanıtlar dinlediği belirtildi. Heyetin uluslararası bir mahkeme tarafından bir soruşturma yapılması tavsiye etmesi bekleniyor.

 

Raporun sızan bir bölümünü yayımlayan Associated Press Haber Ajansı (AP) Kuzey Kore rejiminin ‘ülke genelinde açlığı ve açlıkla bağlantılı ölümleri arttıracak kararları, bu kararların etkilerini tam olarak bilerek aldığı’ belirtiliyor.

 

Kuzey’den kaçarak Güney Kore’ye sığınan kişilerin verdiği ifadelere yer vere rapor, yıllardır baskıcı Kim hanedanının onbinlerce siyasi mahkûmu kamplarda tuttuğunu, nüfus arasında rejime sadakatleri ölçüsünde de ayrım yapıtığını söylüyor.

Raporun mart ayında BM İnsan Hakları Konseyine sunacağı ve bu kurumun Kuzey Kore için uluslararası mahkemeye dava açması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.