SAĞLIK – Fibromyalji hastalığında egzersizi artırmak çok önemli
Fibromyalji yaygın vücut ağrıları, yorgunluk ve uyku problemleriyle karekterize, sebebi çok iyi bilinmeyen bir hastalık. Genç kadınlarda sık görülüyor ve yaşam kalitesini önemli derecede etkiliyor. Tedavide alışılmış ağrı kesiciler genelde işe yaramıyor. Antidepresant ya da antikonvulsan grubu ilaçlar ağrı ve yorgunluk şikayetlerini kontrol etmede etkili olsalarda yan etkileri de ortaya çıkabiliyor.
En etkili tedavi yöntemlerinden birisinin egzersiz olduğunu önceki yapılan birçok çalışma ortaya koymuştu. Buna rağmen hastalar genelde ağrıyı artıracağını düşünerek egzersiz yapmaktan kaçınıyor. Bu da hastalığın artmasının ve kronik hale gelmesininin en önemli sebeblerinden birisi.
Yapılan yeni bir çalışmada araştırmacılar egzersizi artırmanın ağrıyı artırmadan hastalığı tedavi etmede etkili olduğunu ortaya koydu.
Sağlıklı bireyler dahi birden başlayan yoğun bir egzersiz programıyla kas ağrılarına maruz kalabilir. En önemli faktörün az da olsa devamlı yapılan egzersiz olduğu unutulmamalı.
Bilhassa fibromyalji hastaları mümkün olduğunca yavaş başlayıp her geçen gün biraz artırarak ağrı ve yorgunluk şikayetlerini kontrol altına alabilirler. Bu çalışmada da üç ay boyunca haftada iki kere on dakikalık egzersiz programı ile başlayıp yavaş yavaş artırılarak haftada dört kere otuz dakikalık maksimum kalp atışlarının yüzde altmışına ulaşıldığı egzersiz programları hastalara tavsiye edildi. Bu programı uygulayabilen hastalar vücut ağrısında artma olmadan hastalık semptomlarinda düzelme kaydetti.
Ben kendi hastalarıma egzersizin önemini sürekli vurguluyorum. Bize çok basit gibi görünen hareketler aslında vücudumuzdaki birçok sistem ve organı etkileyen gayet komplex bir olay.
Kolunuzu kaldırmanız için beyin, kalp, sinirler, kemik, eklem, kaşlar işin içine giriyor. Artan kan akımı dokulardaki zararlı toksik kimyasalların uzaklaştırılarak sağlıklı kimyasallarla yer degisitirmesi için oldukça önemli. Yürüme ve yüzmenin faydaları defalarca ortaya konmuş durumda. Egzersizde mümkün olduğunca eklemleri bilhassa da zarar görmüş olanları koruyarak dikkatli bir şekilde kaşları güçlendirmek hedef haline getirilmeli. Kas dokusu kullanıldıkça vücut için sağlıklı bir sürece girilmiş oluyor.
Dr. Bahar Sümbül Yüksel
Dahiliye ve Romatoloji Uzmanı, Nevada Üniversitesi
Not: Verilen bilgiler ismi geçen doktorun önerileri niteliğinde olup çalıştığı kurum ya da gazetemizin görüşleri şeklinde anlaşılmamalıdır. Söz konusu tavsiyeler kendi doktorunuzun önerileri yerine geçmemektedir.
KAYNAK: http://onlinelibrary.wiley.com/döı/10.1002/acr.21980/abstract
Arthritis Çare and Research, online February 11, 2013.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment