PSİKOLOG- “Sanatla tedavi olur mu?”
Müzik, resim, tiyatro….
Bazılarımız şanslıdır, büyürken ailesi ya da iyi bir öğretmen sayesinde ilgi alanlarına bu sanat dallarından birini eklerler…..
Büyüdüğümüzde sadece hobi olarak uygulansa bile sanat insan ruhuna iyi gelir. Stres dediğimiz ve bir türlü yenemediğimiz hatta iyileşmez denilen ciddi ruhsal hastalıklar da bile tekrar sanatla tedavi alternatif olarak kullanılıyor.
Sanatla tedavinin biraz tarihçesinden bahsetmek istersek, muzikle tedaviye ilk olarak eski Yunanda rastlanmıştır. Fakat müziği ruhu arındırmak amacıyla kullananlar Razi, Farabi, İbni Sina gibi doğulu bilginlerdir.
Özellikle Razi, melankoliklerin tedavisi üzerine yazdığı kitabında, ‘Melankolik’ hasta özellikle güzel sesle okunan şarkılar dinlemelidir der.
Orta Çağ’da ise batıda akıl hastaları içlerine şeytan girdi diye ağır işkencelere maruz kalırken Osmanlı’da Darüşşifa’da ruhsal hastalıkların tedavisinde müzik terapi kullanılmıştır.
Yapılan bilimsel araştırmalarda, klasik Türk müziği ile klasik Batı müziğinin hastalıklar üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.
Resimle tedavi, ruh hastalarını tedavide kullanılan diğer bir yöntem
Otizm gibi bir çok hastalıkta da resim tedavisi çok sık kullanılır ve çok iyi sonuçlar alınır. Konuşamayacak düzeyde ki akıl hastalıklarında, konuşma bile gerçekleşebilir. Ayrıca günümüzde alkol ve madde bağımlılığı olan kişilerin tedavisinde de çok etkin sonuçlar elde edilebiliyor.
Özellikle resim terapisiyle çocukların duygusal dünyalarına inilebiliyor. Yaşadığı sorunu ifade edemeyen yaşı küçük çocuklarda ya da ifade edebilse bile sorunu gizleyen çocuklarda en etkin yöntemdir.
Örneğin, çocuğun çizdiği evdeki bacalardan yükselen kalın dumanlar aile için de yaşanılan kavgaları, çatışmaları gösterir.
İnsan resmi çoksa resimde sosyal ilişkileri gelişmiş, azsa kopuk olabilir. Koyu renkli bulutlar çözülemeyen sorunları gösterir. Ellerin çok büyük çizilmesi dayağı, ayakların büyük çizimi ise kendine olan güveni, cinsel organların çizimi ise anne ve babayı çıplak görmüş olmasının ifadesi olabilir…
Her yaramaz çocuğun Hiperaktif zannedildiği günümüzde bize ilk sinyali resim verebilir. Hiperaktif çocuklar çok renkli ve karalama resimler çizebiliyorlar..
Diğer önemli bir konuda cinsel kimlik karmaşası yaşayan çocukları keşfetmek.. Genellikle cinsel kimliğe zıt resimler çizerler. Örneğin sakallı anne, çocuk emziren baba gibi ….
” Resim yapmak düşünceyi, duyguyu boya ile dışa vurmaktır. ” diye boşuna dememiş ünlü ressam Goya.
Tiyatro ile tedavinin adı psikodramadır
Günümüzde tiyatro modern psikoloji ve pedagojide kullanılmaktadır. Tiyatro, kişinin duygusal gerginliğinden kurtulmasına, iç çatışmalarına ve bireysel sorunlarına çözüm bulmasını sağlar. Çocuklara uygulandığında, onların birikmiş enerjilerini dışa atmalarını sağlar. Spastik çocukların tedavisinde de kullanılan tiyatro sayesinde yürümeye başlayan yahut da kızarak tepki verip konuşan spastik çocuklar olmuştur.
Psikodrama, bir şeyi yapıp sonucunu görme olanağı sağlar veya öyle değil de böyle yapsaydım, onu değil bunu deseydim, onu değil bunu seçseydim acaba ne olurdu gibi birçok sorunun cevabını yaşayarak, yaparak vermeyi sağlar.
Hayal kırıklıklarımızı, pişmanlıklarımızı tekrar yaşayarak bunları aşmamızı, hatalarımızı görmemizi kolaylaştırır. Veya başkalarının bizi, yaşadığımız olayları oynaması sonucu kendimize bakıp ayna tutmamızı sağlar…
Biraz da olsa sanat mutlaka olmalı yaşamımızda… Hasta olduğumuz için değil, hasta olamamak için…
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment