Kalın bağırsak (kolon) kanseri
Kolon kanseri ne sıklıkla görülür?
Kalın bağırsak (kolon) kanserleri hem erkeklerde hem de bayanlarda sıklıkla görülür. Kanser ölümlerinde de akciğer, meme ve prostat kanserlerinden sonra 3. sırada gelmektedir. Dünyada her yıl 1.4 milyon kişiye kolon kanseri tanısı konulmaktadır ve bu da tüm kanserlerin %10’unu oluşturmaktadır.
Kolon kanseri için bilinen risk faktörleri nelerdir?
Kolon kanseri için bilinen risk faktörlerini iki gruba ayırabiliriz. Birinci grup değiştirilemeyen risk faktörleridir; ileri yaş (özellikle 50 yaş üstü), ülseratif kolit gibi iltihabı bağırsak hastalıkları, bazı genetik sendromlar (Lynch sendromu gibi), ailede kalın bağırsak kanseri olması gibi. İkinci grup ise değiştirilebilen risk faktörleridir; sigara ve alkol kullanımı, diyetin düşük lifli ve yağdan zengin besinlerden oluşması, fiziksel aktiviteden yoksun yaşam sitili ve obezite gibi.
Kolon kanserinin belirtileri nelerdir?
Kalın bağırsak kanseri belirtileri arasında dışkı alışkanlığında değişiklik, birbirini izleyen kabızlık ve ishal atakları, dışkıda kan görülmesi ve dışkı kalibresinde incelme sayılabilir. Ayrıca kilo kaybı, iştahsızlık ve gece terlemesi genelde daha ileri evredeki kalın bağırsak kanserinde görülebilir.
Kolon kanserinde erken tanı mümkün müdür?
Kalın bağırsak kanserine erken tanı konabilmesi ve kanser öncüsü kitlelerin (polip) alınması amacıyla 50 yaş üstündeki bireylere kolonoskopi önerilmektedir. Bireyin yaşı, kendisinde veya ailesinde kanser veya polip öyküsünün olması kolonoskopinin yapılması gereken yaşı ve kolonoskopi sıklığını belirleyen faktörlerdendir. Risk faktörü olmayan bireylerde 50 yaş ve sonrasında en az her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması tavsiye edilmektedir.
Dr. Ebubekir Dağlılar
St. Elizabeth’s Medical Center, Boston, Massachusetts
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment