Hastalığınızın sebebi dişleriniz olabilir

Hastalığınızın sebebi dişleriniz olabilir

İlker Erdoğan, adına patentli iki tedavi yöntemi olan bir diş hekimi. Ağız ve diş sağlığıyla ilgili ezber bozan açıklamalar yapıyor. Diş macununun, anlatıldığı gibi çürük ve diş taşlarını engellediği doğru değilmiş mesela.

İlker Erdoğan, genç yaşına rağmen birçok başarı sığdırmış bir diş hekimi. Adına patentli iki tedavi yöntemi var. Biri lazer destekli navigasyonlu dikişsiz implant uygulaması. Yani implantı (titanyum vidayı), lazer ve navigasyon teknolojisini kullanarak çene kemiğinin en uygun yerini tespit edip kesme işlemi yapmadan yerleştirebiliyor. Erdoğan’ın uyguladığı bu yöntemde cerrahi müdahale olmadığı için riskli hasta gruplarına da uygulanabiliyor. Adına patentli diğer yöntem ise lens lamine yani çok ince bir kaplama. Hastanın dişini kesmek, inceltmek gerekmiyor, istenildiği zaman çıkartılabiliyor. 16 yıllık meslek hayatında dört günlük balayı dışında tatil yapmayacak kadar işine yoğun zaman ayıran Erdoğan, ağız sağlığı, diş hastalıkları ve tedavilerine dair ezber bozacak ifadeleri oldu. Özellikle diş macunlarıyla ilgili anlattıkları dikkat çekiyor. Diş sağlığı üzerine yakında detaylı bir kitabı çıkacak. Yayımlanmadan önce inceleme fırsatı bulduğumuz kitabından dikkat çekici ayrıntıları da derledik. Türkiye’de iş, sanat, siyaset ve spor dünyasından ünlü isimlerin hekimliğini yapan Erdoğan’ın ağız sağlığına dair uyarı ve önerileri:

Nezleden daha yaygın bir rahatsızlık

Diş eti problemi kişilerin yüzde 99’unda bulunuyor. Neredeyse nezleden bile daha yaygın. Çürük ve diş eti iltihapları yani ağızdan kaynaklanan mikroorganizmaların, kalp krizini tetiklediği tespit edilmiş. Bu durumun sadece kalp hastalıkları değil birçok sağlık sorununu etkilediği biliniyor. Bugün dünyada birçok ülkede özellikle kalp ameliyatı öncesinde hastalardan ağızda herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına dair yazı isteniyor. Diş hekimi onaylamazsa ameliyat yapılmıyor. Birçok rahatsızlıkta insanlar antibiyotik kullanmasına rağmen iyileşemediklerinden şikâyet eder. Erdoğan, bu hastaların ağızlarındaki enfeksiyonları bilmediklerini, tedavinin bu sebeple cevap vermediğini söylüyor.

Ağız kokusu için de benzer bir durum söz konusu. İnsanlar bunu önlemek için güzel kokulu diş macunları, gargaralar kullanıyor. Ama ağız kokusuna sebep olan enfeksiyonu, mikroorganizmayı, çürüğü çözmedikten sonra hiçbir yararı olmuyor. Bir odanın pis kokmasına sebep olan maddeyi odadan atmadan sprey veya parfüm sıkarak kokuyu gidermeye çalışmak gibi…

Diş macunları reklamlarda anlatılanları yapmıyor

İlker Erdoğan, diş macunlarının reklamlarda vaat ettiklerini yerine getirmediğini söylüyor. Diş taşını, çürükleri veya diş eti kanamasını önlemesi bunlara örnek. Erdoğan, bunun diş hekimliği fakültesinin ilk yıllarında öğretildiğini anlatıyor: “Diş macunları için, bununla fırçalayın diş taşına son, deniyor. Böyle bir şey yok. Diş macunu, fırçalamayı kolaylaştırıcı bir ajan. Çürümeyi, diş taşını azalttığı doğru değil. Yıllarca yumurtanın bir kısmını sirkeli suya soktular, bir kısmını sokmadılar, fırçaladılar… Böyle bir şey yok. Mesela, misvağın özelliği mekanik temizliktir. Diş sağlığını tehdit eden etkeni ortadan kaldırıyorsun. Önemli olan düzenli olarak fırçalamanızdır. Diş macunu da fırçalamayı kolaylaştırıyor, sadece ağza fresh temiz koku veriyor.”

Tehlikenin farkında olun

Erdoğan, ısrarla üç veya altı ayda bir hekim kontrolünde olmak gerektiğini söylüyor. Bunun için de ciddiye alınacak sebepler öne sürüyor. Ağızda çürük yok ama dişlerini fırçaladığında hafif kanama oluyorsa diş eti problemi var demektir. Biraz daha sert fırçalayayım ya da yumuşak fırçalayayım der geçeriz. Ama Erdoğan uyarıyor: “Diş etiniz mi kanıyor, basit bir diş eti iltihabıdır. Biraz daha beklerseniz diş taşları birikir kemiğinize nüfuz eder, kanama artar. Çürür, kemik erir, sonra dişinizi kaybedersiniz. Daha ağır tedavilere mecbur kalırsınız. Bu yüzden nasıl bir problem duyarsanız duyun kanama, hafif sızlama olsun bunlar mutlaka anormalliğin belirtisidir. Direkt diş hekimine gitmek gerekir.” Gitmezseniz implant gibi ağır tedavilere mecbur kalabilirsiniz. Erdoğan, Türkiye’de son zamanlarda implantın çok konuşuluyor olmasını büyük bir ağrı veya diş kaybı sonunda hekime başvurulmasına bağlıyor. Hafif bir kanama veya çürük sırasında hekime gidilirse bunlara gerek kalmaz. İmplant, eskiden yaşlıların kullandığı damaklı dişler yerine kullanılan bir yöntem. Titanyum bir vidayla diş, çene kemiğine sabitleniyor.

Ağzınızda siyah dolgu varsa aman dikkat!

Erdoğan’ın dikkat çektiği bir başka konu ise amalgam dolgu. Bunu değiştirmek gerektiğini söylüyor. Kanada, İsveç, Norveç ve Almanya’da siyah dolgu yapmak yasak. Çünkü bu dolgunun içinde cıva var. Ve cıva Parkinson, görme bozukluğu, kısırlık gibi birçok sağlık sorununa sebep oluyor. Bir diş hekiminin başından geçen olayı anlatıyor. Amalgam dolgu yaptığı kızının yıllar sonra bir gözünde görme bozukluğu olur. Bir türlü sebebi bulunamaz. Bir hekim dostu amalgam dolgusunu aldırmasını söyler. Aldırdıklarında görme bozukluğu biter. Buna benzer birçok vaka var. Erdoğan, Türkiye’de de amalgam dolgunun bitirilmesi gerektiğini söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.