DİYETİSYEN – Farkedilmeden alınan kilolar
Önceki yazıda gıdaların ön yüzündeki ambalajların içerdiği mesajlardan ve bu mesajların Gıda ve ilaç Dairesi (FDA-Food and Drug Administration) tarafından denetlenmediğinden bahsetmiştik.
Alışveriş yaparken hem sağlığımıza hem de kilo almamaya dikkat ediyorsak mutlaka arka yüzdeki etikete daha çok önem vermemiz gerekir. Arka yüzde “Nutrition Facts” adı altındaki bilgiler bize aldığımız ürünün ne derece doğal ve sağlıklı olduğunun en iyi göstergesi. Bir de özellikle fiziksel aktivitenin en aza indiği, uzayan akşamların bol bol atıştırmalara yol açtığı ve kalın elbise ve kabanların kiloları saklamasının verdiği rahatlıkla alınan kış kilolarının önüne geçmek için midemize inen besinlerin içeriğini bilmek bu kilolardan uzak durabilmenin en iyi yoludur. Öncelikle kilo kontrolü yaparken dikkatimizin en yoğun olması gereken kısım “Serving Size” kısmıdır. Genelde yapılan en büyük hata paketin içinde kaç porsiyon olduğuna dikkat etmeden bütün paketi bir porsiyonmuşcasına tüketip farkında olmadan etikette yazan kalorilerin birkaç mislini tüketmek oluyor. Pakette kaç porsiyon olduğunu öğrenmek için hemen altındaki “Serving Per Container” kısmına bakmak gerekiyor. Biraz daha aşağı indiğinizde “Calories” kısmında bir porsiyondaki kalori miktarı yer almaktadır. Mesela eğer bu kısımda 250 kalori yazıyorsa ve “Serving per Container” kısmı 3 yazıyorsa, siz tüm paketi tukettiginizde 250 değil 750 kalori tüketmiş olursunuz. Daima porsiyondaki gram miktarına karşı kalori miktarı 2 ve üzeri katlardaysa bu türlü gıdaları dikkatli tüketmekte fayda vardır. Sağ kolondaki “% Daily Value” kısmı genellikle günlük 2000 kalorilik bir diyeti baz alarak besin öğelerinin bir porsiyonunda bulunan miktarlarıdır. Çoğu pakette bu kısım protein için boş bırakılır. Ancak gıda ambalajında protein değeri yüksek şeklinde bir ibare varsa veya ambalajdaki gıda 4 yaş ve altı çocuklara yönelikse protein miktarının belirtilmesi gerekmektedir. Yağ, doymuş yağ (saturated fat), trans yağ, kolesterol ve sodyum kısımlarını mümkün olduğunca sınırlı tutmakta fayda vardır. Posa(fiber), A Vitamini, C Vitamini, kalsiyum ve Fe (demir) ise yeterli miktarda alınmalıdır. Bunda da genel kural %DV oranı %5 ve altı ise düşük, %20 ve üzeri ise yüksektir. Mesela günlük kalsiyum ihtiyacınız için %DV kısmı %20 ve üzeri olan gıdaları tercih etmek doğru seçimdir. içindekiler kısmını da okumadan geçmemekte fayda var. Yasal olarak bir ürünün içinde 2 ve üzeri bileşen yada madde varsa içindekiler kısmı mutlaka yazılmalıdır. Buradaki püf nokta ise içerikte malzemeler ağırlıklarına göre çoktan aza doğru yazılır. Mesela diyelim meyve suyu alacaksınız ve içindekiler kısmındaki ilk madde şeker, tabiki hemen başka bir alternatif tercih etmekte fayda var.
Umarım bundan sonra koca bir paket çikolatayı veya cipsi tüketmeden önce etiketi şöyle bir okuyup daha doğru bir tercih yaparsınız.
Eğer beslenme veya diyet konusunda sorularınız olursa Uzmana Sor kısmından bize iletebilirsiniz.
Mutlu ve sağlıklı kalın…
Diyetisyen Melek Elif Yavuz
melekelifyavuz@gmail.com
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment