Related Articles
ÇOCUK GELİŞİMİ – Yatırılarak beslenen bebekleri bekleyen tehlikeler
Hepimiz etrafımızda görmüşüzdür bebeğini yatırarak besleyen anneleri. Anne bu aşamada bebeğini sağlıklı gelişmesi için beslediğini düşünür ancak çocuğunun başka hastalıklara maruz kalmasına sebep olabileceğini aklına bile getirmez. Anneler genellikle çocuklarını daha hızlı yedirebilmek, bebeğin yemeğe itiraz etmesini engellemek, etrafı kirletmesini önlemek için yemek yedirirken yatırmayı tercih ederler. Oysaki bir yetişkinin bile yatar pozisyonda yemek yiyebilmesi o kadar zorken bebek için bunun çok daha zor olabileceğini düşünmezler. Özellike ülkemizde bebeklerin yatırılarak yemek yedirilmesi eskiden kalma, kültürel bir alışkanlıktır ve sırf bu yüzden yaşanan bebek ölümlerinin sayısı hiçte azımsanmayacak ölçüdedir.
Bebeklerin yatırılarak beslenmesinin bir kaç olumsuz sonucu olabilir. Bunlardan biri, orta kulak iltihabidir. Bebeklerin yatay durumda biberonla beslenmesi ya da kaşıkla yedirilmesi, genizde ya da ağızda olan bakterilerin kolaylıkla östaki borusundan orta kulağa kaçmasını sağlar. Ve buda bebeklerde huzursuzluk, ağrı, ateş gibi belirtilerle başlayan bir orta kulak iltihabına yol açar. 3 yaşın altındaki çocukların östaki boruları yetişkinlere oranla daha kısadır ve yatarak beslendiklerinde bebeğin ağzındaki bakteriler kolaylıkla östaki borusundan orta kulağa ilerler, kulağın hava alması zorlaşır. 4 yaşında ise bu boru uzamaya başlar. 3 yaşına gelene kadar çocukların en az yüzde 85 inin orta kulak iltihabına yakalanma sebeplerinden biri budur.
İkinci bir olumsuz durum ise mamanın ya da sütün nefes borusuna kaçarak akciğerlerine ulaşmasıdır. Bu da akciğerde enfeksiyon gelişmesine, ya da bebeğin nefes almasını engelleyip ölmesine sebep olur. Bu sebeple bebeklerin en az 45 derecelik bir açıyla ya da oturtularak beslenmesi gerekmektedir.
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte çocukların beslenirken oturtulabilecekleri bir çok ürün piyasaya sunulmuştur. Oturtularak beslenen çocuklar yemek yeme zamanına daha aktif katılmış olurlar bu da yemek yeme alışkanlığına olumlu etkiler sağlar. Çocuk annesiyle daha yakın iletişime girer, kafası dik pozisyonda olduğu için yediği yemeğin kokusunu daha rahat algılar ve aldığı tat daha etkili olur. Çocuklarındaki yeme sorunlarından bahseden anne babalar, aslında yeme problemlerinin ortaya çıkışının bu tür hatalı yedirme alışkanlıklarından kaynaklanabileceğini unutmamalıdır. Yemek yemek çocuk için eğlenceli, aktif olarak katılabileceği bir etkinlik olmalıdır. Bebeğe eline aldığı yiyeceği ağzına götürmenin hazzını yaşama şansı verilmedir ve yemek zamanı çocuğun hayatını ve sağlığını riske edecek bir eylemden, zevk alacağı etkinlik haline getirilmelidir.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment