Öğrenciler İçin Ehliyet ve Sosyal Sigorta Numarası Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar
Bilindiği üzere yabancı öğrencilerin Amerika’da geçici bir sure eğitim görebilmeleri için üç farklı vize olanağı mevcuttur. Bunlar, akademik öğrenciler için F vizesi, meslek öğrencileri için M vizesi ve kültürel değişim programıyla gelen öğrenciler için de J vizeleridir. Öğrenciler bu vizelere full-time öğrencilik yaptıkları y ada değişim programına katıldıkları sure boyunca hak kazanırlar.
Bu kategorilerdeki öğrencilerin sıkça zorlandıkları mevzulardan biri de Sosyal Güvenlik Numarası (Social Security Number – SSN) alımı ve sürücü ehliyeti (driver’s license) işlemleri. Öğrencilerin çoğu ya Amerika’ya gelir gelmez bu işlemler için başvuruda bulunuyor y ada gerekli belgeleri tamamlayamamalarından ötürü zorluklarla karşılaşıyor. Bu mevzuda doğru bilgiye ulaşma ve doğru zamanlama gerçekten çok önemli. Bu konuda en önemli yardımcınız okuldaki Yabancı Öğrenci İşleri Ofisi (Designated School Official – DSO) olacaktır.
F, M veya J vizeleriyle ülkeye giriş yapan kişilere ilk tavsiye, ülkeye girişlerinden itibaren 10 gün bekledikten sonra sürücü ehliyeti ve SSN işlemlerine başlamalarıdır. Nedeni ise, devletin ülkeye giriş yapanlar ile ilgili veri tabanlarını güncellemesinin 10 günü bulması. Bu 10 günlük bekleme sürecinde okulunuzdaki öğrenci işlerine bilhassa DSO’ya da Amerika’ya gelmenize sponsor olan yetkili kişilere danışarak haklarınızı öğrenmek için daha ayrıntılı bilgi edinmeyi ihmal etmemelisiniz.
SSN almak için öğrencilerin çalışma hakkına sahip olmaları gerekmektedir. Genellikle Curricular Practical Training (CPT), Optional Practical Training (OPT) veya kampüs içi çalışma izinleri SSN almak icin gereklidir. DSO’dan çalışma hakkına sahip olduğunuzu gösteren onay almanız faydalı olur.
Bunların yanı sıra Student and Exchange Visitor Information System’deki (SEVIS) bilgilerinizin doğru ve güncel olduğunu kontrol edip, statünüzün “Active” olduğundan emin olmalısınız. Bu işi yapacak kişi okuldaki DSO’dur. Eğer SEVIS kayıtlarındaki statünüz “Active” değilse sürücü ehliyeti ya da SSN başvurunuz reddedilir. SEVIS bilgilerinizin doğruluğunu kontrol etmenizin yanı sıra doldurduğunuz formlardaki bilgilerin de doğruluğundan ve bu bilgiler ile pasaport, vize ve vize almanızı sağlayan formlardaki (F-1 için I-20, J-1 için DS-2019) bilgilerin birbirini tuttuğundan emin olmanız lazım. Formlardaki herhangi bir yanlış veya tutarsız bilgi, işlemlerin tamamlanmasında gecikmeye sebep olur. Özellikle de elle doldurulan I-94 formunuzu diğer bir adıyla “Arrival/Departure Record” (Giriş/Çıkış Belgesi) kontrol etmeniz gerekir. Eğer bu konuda sorunuz olursa okuldaki DSO ile konuşup bilgilerin nasıl düzeltileceğini danışmanız gerekir. DSO SEVIS kayıtlarınızı aktive ettikten sonra sürücü ehliyeti y ada SSN için başvurmadan once iki iş günü beklemeniz gereklidir.
Yukarıda sıraladığım aşamaları tamamlayıp beklemeniz gereken sure doldurduktan sonra sürücü ehliyeti için başvurmanız gereken merci olan Department of Motor Vehicle’a (DMV) ya da SSN başvurularının yapıldığı herhangi bir Social Security ofisine giderken yanınızda götürmeniz gereken belgelerin listesi de şu şekilde:
Form I-20 (F-1’lar için) veya Form DS-2019 (J-1’lar için); Form I-94 (Arrival/Departure Record); Pasaport, varsa vizeniz ve İkamet Belgesi (Proof of Residence). İkamet belgesinin ne olduğu ve ehliyet almak için öğrenci olarak minimum ne kadar statünüzün kalmış olması gerektiği eyaletten eyalete değişebilir. O yüzden bu konularda okuldaki DSO’dan ayrıntılı bir şekilde bilgi almalısınız. Bunların yanı sıra, SSN için çalışmakta olduğunuz yerden aldığınız işveren mektubu ve onaylı Form I-20 (F vizeli öğrenciler için) gereklidir.
Doğru zamanda, doğru belgelerle doğru mercilere başvurduğunuz takdirde Amerika’ya ilk adım attığınız, tecrübesiz olmanızın gayet doğal olduğu bir dönemde karşılaşacağınız zorlukları en aza indirmiş olursunuz. Son olarak belirtelim ki öğrencilerin her türlü statü, SSN ve sürücü ehliyeti sorularında en yetkin bilgi kaynağı okullarındaki DSO olacaktır.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment