HUKUK- Öğrenci Vizesi (F-1 Vizesi)

 Amerika’daki bir eğitim kurumunda tam zamanlı (full-time) öğrencilik yapacak kişiler için düzenlenmiştir. Tam zamanlı öğrenci statüsünü korumak için öğrencinin her dönem en az 12 kredi alması gerekmektedir. F-1 Vizesi alan öğrenciler Amerika’da öğrencilikleri devam ettiği sürece kalma hakkına sahiptirler. Bu yazıda F-1 vizesi ile ilgili en sık sorulan sorulara cevap vermeye çalışacağız.

1- F-1 vizesi ile okul transferi: F-1 vizesine sahip öğrencilerin dikkat etmeleri gereken ve genellikle en çok sorun yaşadıkları durum F-1 vizesiyle ABD içinde bir okuldan başka bir okula transfer olmaları durumudur. Transfer yapılırken her iki okulun da bilgilendirilmesi ve okuldaki uluslararası öğrenci temsilcisinin (DSO) SEVIS öğrenci sisteminde gerekli kayıtları yapması gerekir. Aksi takdirde kişi öğrenci statusunu ihlal edip statü dışı kalabilir. Transfer yapacak öğrencilerin gittikleri okulu bitirdikleri günden itibaren 60 gün içinde transfer oldukları okuldan yeni I-20 almaları gerekir. Okuldan okula transferlerde altın kural her iki okulun DSO’larının talimatlarına uymaktır.

2- F-1 vizesi sahiplerinin eş ve çocukları: F-1 vize sahiplerinin eşleri ve çocuklarına verilen vize türü F-2’dir. Bu vizeye sahip eşler tam zamanlı okula gidemezler. F-2 vizeli çocuklar ise 12. sınıfa kadar okula gitme hakkına sahiptirler. Üniversite eğitimi için ayrıca F-1 vizesine başvurmaları gerekir.

3- F-1 vizesi ile ABD dışına seyahat: F-1 vizesine sahip öğrencilerin dikkat etmeleri gereken diğer durum ABD dışına seyahat edecekleri zaman bunu okulun uluslararası öğrenci ofisine bildirmeleridir. ABD dışına çıkacak olan öğrencinin seyahat edeceği tarihten iki hafta önce okulun uluslararası öğrenci ofisine muracaat edip ülkeden çıkış ve geri geliş tarihlerini bildirmeleri ve I-20 formlarını imzalatmaları gerekir. Okula bildirmeden veya I-20lerini imzalatmadan çıkış yapan öğrenciler geri dönerken havaalanında sorun yaşayabilirler, hatta ülkeye giremeyebilirler. OPT ile seyahat edecek kişilerin, imzalı I-20, işveren mektubu, geçerli F-1 vizesi ve geçerli OPT kartına ihtiyaci vardır.

4- F-1 vizesi sahiplerinin çalışma hakkı: F-1 Vizesi statüsündeki öğrenciler aşağıdaki durumlarda çalışma hakkına sahiptirler;

i. Eğitim Gördükleri Okulda Çalışma (On Campus Employment): F-1 Vizesine sahip tam zamanlı öğrenciler, eğitim aldıkları kurumun içerisinde veya yine eğitim aldıkları kuruma bağlı diğer kurumlarda egitimleri devam ettigi surece haftada 20 saat çalışma iznine basvuru yapabilirler.

ii. Ekonomik Zorluklar Sebebiyle Çalışma (Employment for Severe Economic Hardship): F-1 Vizesine sahip tam zamanlı öğrencilerin, eğitimleri esnasında gerçekleşen ani ekonomik zorluklardan dolayı masraflarını karşılayabilmesi için verilen ozel çalışma iznidir. F-1 statüsündeki öğrencinin ekonomik zorluklar sebebiyle çalışma izni USCIS tarafından uygun görülürse, öğrenci:

• çalışma izni belgesi(Employment Authorization Document – EAD) alarak

• eğitim görülen sürede haftada 20 saat, tatil dönemlerinde tam zamanlı çalışma izni elde eder

• çalışma alanı kampüs içi çalışma ile kısıtlı değildir, kampüs dışında da olabilir

iii. Pratik Kazanmak İçin Çalışma (Practical Training): Pratik Kazanmak İçin Çalışma 2’ye   ayrılır:

a) Eğitim Devam Ederken Pratik Kazanmak İçin Çalışma (Curricular Practical Training “CPT”): Bu, staj mahiyetinde, eğitim görülen bölüm üzerine ve okul yetkililerinin bilgisi dahilinde gerçekleşen okul dışında çalışma olanağıdır. CPT tam zamanlı veya yarı zamanlı olabilir. Eğer öğrenci 1 sene tam zamanlı CPT yaparsa, Optional Practical Training (“OPT”) hakkını kaybetmiş olur. Part-time olarak çalışılan süre OPT hakkından düşülür. F-1 vizeli öğrenciler CPT hakkını ancak okula bir akademik yıl devam ettikten sonra (programdan programa değişebilir) alabilir.

b) Eğitim Görülen Dalda Pratik Kazanmak İçin Çalışma (Optional Practical Training “OPT”): OPT seçeneği, Bitirme-Öncesi (Pre-Completion OPT) ve Bitirme-Sonrası (Post-Completion OPT) seçenekleri olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır. Bitirme-Öncesi OPT’ye, devam edilen eğitimin ilk akademik yılı tamamladıktan sonra başvurulabilmektedir. Bitirme-Sonrası OPT’ye, okuldaki eğitim tamamlandıktan sonra, yani mezuniyetten sonra başvurulabilmektedir. OPT seçeneği öğrencilere 12 ay olarak verilir. STEM olarak tabir edilen fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarından lisans, yüksek lisans ve üstü eğitim alan öğrencilere 12 aya ek olarak 17 aylık OPT seçeneği verilir. Bu 17 aylık uzatma için işverenin E-Verify sistemine kayıtlı olması gerekir. OPT süresini uzatma imkanlarına OPT statüsündeyken H-1B’ye başvuranlara tanınan“H-1B Cap-Gap” uzatımlarını da ekleyebiliriz. Bitirme-sonrası OPT sırasında H-1B’ye başvuran öğrencilere tanınan “arayı-tamamlama” diye çevrilebilecek bir OPT süre uzatımıdır. H-1B’ye başvuru tarihinde OPT’li olup OPT’si H-1B onayı ile ilk ise başlama tarihinden önce bitecek olan öğrencilere tanınmaktadır. H-1B’ye başvuran öğrencinin eğitim gördüğü kuruma gidip yeni hazırlanan I-20 formunu almaları gerekir. Yeni I-20 formu kişinin hali hazırda OPT süresi bitmiş olmasına rağmen arayı-tamamlama statüsünde yasal olarak ülkede kalma ve Ekim 1 tarihine kadar çalışma hakkına sahip olduğunun belgesidir.

5- F vizesinin iptali: Üzerinde önemle durulması gereken bir diğer konu ise F-1 vizesinin iptalidir. Eğitim programına belirtilen tarihte mazeretsiz katılmamak; ABD’de izinsiz çalışmak; ya da belirtilen tarihten önce ülkeyi terk etmemek oğrenci veya katılımcının F-1 vizesinin iptaline sebep olabilir.

Av. Remzi Güvenc Kulen

Kulen@kulenlaw.com

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.