HUKUK – H-1B kota başvuruları için geç kalmayın
H-1B en az üniversite derecesi gerektiren pozisyonlarda çalışacak profesyonel işçiler için alınan ve en çok kullanılan çalışma vizesi türüdür. Doktorluk, avukatlık, mühendislik, mimarlık, pazarlama araştırmacılığı, öğretmenlik ve bunun gibi diğer üniversite derecesi gerektiren işler için şirketin sponsor olmasıyla başvuru yapılabilir.
H-1B vizeleri yıllık 65,000 kişilik kotaya tabidir. Ayrıca ABD üniversitelerinde master ve üstü derece almış olan kişiler için 20,000 kişilik ek bir kota daha vardır. H-1B başvurusu eğer kabul edilirse mali yıl başlangıcı olan 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olur, yani başvuru sahibi en erken bu tarihten itibaren çalışmaya başlayabilir. Göçmenlik bürosu başvuruları en erken mali yılın başlamasından 6 ay önce yani 1 Nisan tarihinden itibaren kabul ediyor. Kotaların dolması Göçmenlik Bürosunun eline geçen başvurular belirtilen sayıya (65,000 + 20,000 U.S. Master) ulaştığında söz konusu olur. Örneğin 2014 mali yılı kotası için başvurular 1 Nisan 2013’ten itibaren gönderilmeye başlanır ve kota dolana kadar devam eder. H-1B başvurusu kabul edilenler 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren çalışmaya başlayabilir.
Geliyoruz bu sene önem arzeden konuya: Geçen yıl H-1B kotası tahmin edilenden çok daha kısa süre içinde (yaklaşık 9 haftada) doldu. Bu sene geçen sene kotaya yetişemeyen kişilerin tekrar başvuracağını da düşünürsek H-1B kotasının çok hızlı şekilde dolacağını tahmin ediyoruz. Gerçekten de H-1B vizesine talebin çok olduğu yıllarda kotanın birkaç gün içinde dolduğu olmuştur. Dolayısıyla H-1B vizesine başvuracak kişilerin hiç geciktirmeden hazırlık yapmalarını ve başvularını 1 Nisan’da Göçmenlik Bürosu’nun elinde olacak şekilde göndermelerini tavsiye ediyoruz. Hazırlık yapmak için kesinlikle kotaların açılmasını beklememek lazım. Bir H-1B dosyasının avukatlık ofisinde hazırlık sürecinin minimum 10-15 gün sürdüğünü de belirtelim. Özellikle bu sene kotaya ciddi bir talep olacağını öngördüğümüz için H-1B başvurusu yapacakların hiç vakit kaybetmeden harekete geçmeleri ve son günlere kalmamaları gerekiyor. Kotaya yetişemeyen kişilerin bir sonraki senenin kotasını beklemeleri gerekecektir.
Öğrenci statüsü 1 Ekimden önce bitecekler için diğer önemli bir ayrıntı da H-1B başvurusu yaparken statüsünü koruyan ama çalışma tarihi başlangıcı olan Ekim ayından önce statüsü biten öğrencilerin kanunen statülerinin otomatikman 1 Ekim tarihine kadar uzamasıdır. H-1B başvurusu yapıldığı tarih itibariyle calışma izni (OPT) bitmemiş olan öğrencilerin calışma izni de otomatikman 1 Ekime kadar uzar.
Kotaya tabi olmayan H-1B basvuruları da söz konusudur. Bunlar, geçtiğimiz 6 yıl içinde H-1B vizesi almış kişilerdir. Yine kanunda tanımlanan yüksek öğretim kurumları ve onlara bağlı tüzel kişilikler ile kar amacı gütmeyen araştırma enstitüleri ile devlete bağlı araştırma enstitüleri üzerinden H-1B vize başvurusu yapan kişiler de kotadan muaftır. Kotaya tabi olmayan kişiler kota dolsa da yeni H-1B başvurusu yapabilirler.
Bir kişi H-1B vizesi ile Amerika’da toplamda 6 yıl süre ile kalabilir. Eğer başvuru sahibi için zamanlı bir yeşil kart başvurusu yapıldıysa kişi H-1B ile 6. yılını doldurmuş olsa da yeşil kart başvurusu sonuçlanana kadar H-1B vizesini birer yıllık sürelerle uzatabilir.
Bir sonraki yazımda H-1B başvurusu için hazırlanması gereken dökümanlar üzerinde duracağım.
Av. Remzi Guvenc Kulen
Kulen Law Firm PC
212-904-1506
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment