GİRİŞİM- Gerçek girişimcilerin başlıca karakter özellikleri

Yıllar önce Özgür Kaşifler işletme koçluğu işine başlarken ilk öğretmenimiz ünlü small business guru sevgili Michael Gerber’dan ilk öğrendiğimiz ilke, hala en temel söylemimiz olmaya devam ediyor: Kendi işini kuranların ezici çoğunluğu, gerçek girişimciler olmayıp bir anlık girişimcilik hevesine kapılmış teknisyenlerdir. Teknisyen/teknik uzman (technician) diğer deyişle memur, ne yapar? Sadece yapar. Peki, girişimci ne yapar? Aslında en önemli özelliği hayal kurmasıdır, gelecekte yaşar. Ama elbette başka bariz özellikleri de vardır. İşte bu makalenin konusu da bu. Okurken kendinizi şöyle bir alıcı gözle değerlendirin. Kimin borusu ötüyor, içinizdeki girişimcinin mi, yoksa teknisyenin mi?

 Girişimcilerin başlıca özelliklerinden biri, rahatlık bölgesinin dışında yaşamaktır. Girişimcilerin iç motivasyonu yüksektir. Yapılması gereken şeyi belirler ve hemen eyleme geçer. Girişimci tam bir eylem insanıdır, teknisyenler ise tam tersine atalet içindedir. Rutin işleri yapmaya alışkındır. Fark yaratacak yenilikleri hayata geçirmeye değil, süregelen işleri devam ettirmeye alışkındır. Statükoyu korumak ister, değişime direnir. Günlük işlerden başınızı alıp da ne zamandır ziyaret etmeniz gereken müşterinizi ihmal mi ediyorsunuz? Yoksa yoğunluktan bir türlü nakit planlaması yapmaya fırsat mı bulamadınız? Her zamanki işlerle yoğun olmaktan şikâyetçi iseniz bir daha düşünün. Bu şekilde işletmeniz ilerleyemez. Bunu siz de biliyorsunuz ama işte bir türlü rutinin dışına çıkamıyorsunuz. Aha! Yakalandınız! İçinizdeki teknisyen maalesef içinizdeki girişimciyi bastırmış.

 Rahatlık bölgenizden çıkmak için ne yapabilirsiniz? Doğruyu söylemek gerekirse, bu bir insanı en çok zorlayan konulardan biridir. Ünlü kişisel gelişim gurusu Anthony Robbins bir kitabında şöyle der: “İnsan doğası acıdan kaçar, zevke koşar.” Yani yaptığımız her şeyin mutlaka bir sebebi vardır, bir ihtiyacı karşılar. Belli bir konuda rahatlık bölgenizden çıkmak için sizi orada tutan gerçek sebebi keşfetmekle başlamanızı öneririm. Burada biraz dedektiflik yapmanız gerekiyor.  Diyelim ki, oturup nakit planlaması yapmanız gerektiğini biliyorsunuz ama bir türlü zaman ayırmıyorsunuz. Aslında gerçek sebebin zamansızlık olmadığını biliyorsunuz. Herkesin 24 saati var, sorun bu konuya öncelik vermemeniz. Peki neden? Acaba içten içe bir şey değişmeyeceğine mi inanıyorsunuz? Ya da belki nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. Yoksa rakamları hiç sevmiyor musunuz? (Acıdan kaçış) Türk milleti olarak duygularımızı analiz etmede ve/ya ifade etmede pek antremanlı olduğumuz söylenemez. Ancak rahatlık bölgesi alışkanlıklarla, inançlarla ve bunların bize hissettirdikleriyle çok yakından ilgilidir, bu yüzden gerçek sebebe ulaşmak için yapılacak en iyi yol bol soru sormaktır. Onu bir kere belirlediğinizde nasıl aşacağınızı belirlemek de kolaylaşır.

 Girişkenlikle girişimcilik hep karıştırılır, girişken insanlar herzaman girişimci de değillerdir ama girişimciler hemen herzaman girişken insanlardır. Dışa dönük insanlardır, insanlarla birlikte olmayı severler, bu sebeple de fırsatlara her zaman daha yakındırlar. İlişki inşa etmek önemli özelliklerindendir. Çoğu zaman da iyi satıcılardır. Eh ticaretin de en temel amacı satış yapıp para kazanmak olduğuna göre, işletmesine kaynakları çekmek üzere bağlantı kurmak girişimcilerin karakteridir. Teknisyen ise, özellikle de belli bir teknik konuda uzman olan muhasebeci, mühendis gibi teknisyenler daha içlerine dönüktürler. Dışarıdan bir şeyler beklemeyi yeğlerler. Birçok iş sahibinin, müşterilerin kendilerine gelmesine alışkın olmaları ve rekabetin artmasıyla işlerin azalmasına seyirci kalmaları bundandır. İşe birini aldıklarında, onun kırk yıllık çalışan gibi hemen yüksek performans göstermesini beklemeleri de bundandır. Teknisyenimiz yine iş başında!

 Bir önceki paragrafta söylediğim gibi, insan sevmediği şeylerden kaçar, sevdiği şeyleri yapmaktan da kendini alıkoyamaz. Zaten bunun içindir ki, başarılı olanlarla başarısızları ayıran en temel noktalardan biri, başarılı insanların sevmedikleri şeyleri de yapmanın bir yolunu bulmuş olmalarıdır. Bu içsel disiplin gerçek girişimcilerin de sahip olduğu şeydir. Sakın yanlış anlaşılmasın, çok başarılı teknisyen de olunabilir. Eğer istediğiniz buysa… Ama ben bu makaleyi işletmenizi ileri götürmek istediğinizi varsayarak yazdım. Ana fikir şu ki: Hayatınızda sizin için önemli olan şeylerin gerçekten farkında olmak. Bunu bildiğinizde şu anki günlük aktivitelerinizin size hayatta istediklerinizi verip veremeyeceğini iyi değerlendirebilir ve gerekli değişimleri uygulamak için gereken gücü içinizde bulabilirsiniz.

Subegüm Bulut

Özgür Kaşifler İşletme Koçluğu

Genel Müdür / Baş İşletme Koçu

www.ozgurkasifler.com

İşletmenizi büyütürken yaşadığınız sorunlarla ilgili sorularınızı aşağıdaki linkte bulunan formu kullanarak bana iletebilirsiniz:

http://www.zamanamerika.com/index.php/tr/2011-07-25-15-55-34 [1]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.