Amerika’da burslu eğitime dair ipuçları
Türkiye’den Amerika’ya okumaya gelen ya da gelmeyi düşünen öğrencilerin cevabını en çok merak ettikleri soru hiç şüphesiz ‘nasıl burs alabilirim?’ oluyor. Aslında en doğru yanıt eğitim danışmanında değil, öğrencinin kendinde saklı. Öncelikle öğrenci bir bursu hak ettiğine dair geçerli nedenler bulmalı, sonrasında da muhataplarını ikna edebilmek için bulduğu gerekçeleri belgelemeli.
Amerika’da lise sonrası eğitim sürecine ‘higher education’ deniliyor. Ülke dışından Amerika’ya eğitim amacı ile gelen lise mezunlarının sırasıyla ‘ESL’ (English Second Language) dil eğitimi, ‘Community College’ 2 yıllık yüksek öğretim, ‘undergrad’ üniversite ve ‘grad’ üniversite sonrasındaki yüksek lisans-doktora eğitimi talepleri oluyor.
Bu tasnif üzerinden burs taleplerini değerlendirecek olursak dil öğrenimi sürecinde burs bulma ihtimali son derece sınırlıdır. Amerika’da eğitim alınabilmesi için gerekli olan F1 türü öğrenci vizesi alınması gerekir. Bu vizenin de alınabilmesi için kayıt yaptırılan okul tarafından öğrenciliğinizin kabul edildiğini gösteren I-20 belgesi gönderilir. Amerika’da dil eğitimi için çok farklı seçenekler olmasına karşın bu belgeyi yalnızca özel kurslar ve üniversiteler gönderebildiğinden dolayı diğer seçeneklerden uluslararası öğrenciler yararlanamaz. Özel kursların hiçbirinin kampanyalarda sundukları uzun süreli kayıt yaptıranlara ücretsiz kur hediye etmeleri dışında burs verme durumları yoktur. Üniversitelerin hazırlık sınıflarında dil eğitimi alma seçeneğinde de ancak üniversite kabulünüzü burslu olarak hak etmişseniz bazı kurumlarda bursunuz dil eğitimini de kapsar. Bunun dışında üniversiteler yalnızca dil eğitimini burslu okuma şansı sunmazlar.
İki süreç olarak ele alınan üniversite ve sonrasındaki eğitim hayatınız için sunulan burs seçenekleri genel olarak üç ana başlıkta değerlendirilebilir. Bunlar ihtiyaç bursu ‘need based scholarship’, başarı bursu ‘merit based scholarship’ ve yetenek bursu ‘talent based scholarships’ olarak adlandırılır.
Amerika’da yaklaşık 4 bin 300 civarında üniversite vardır ve tüm üniversitelerin burs bütçesi vardır. Fakat bu bütçelerde genellikle başarı kriteri öncelikli değerlendirilir. İhtiyaca göre burs veren üniversiteler imkanları en iyi olan okullardır. Bununla birlikte ihtiyaç bursu veren üniversitelerin de büyük bir kısmı tercihlerini uluslararası öğrenciler yerine Amerikalı öğrencilere yönelik kullanır.
Bazı üniversiteler içinise ödeme imkanlarınızın ne ölçüde olduğunun önemi yoktur. Bu okullardan burs alabilmek için Önce üniversiteden kabul alınır, daha sonra ailenizin gelir durumu ‘finansal yardım’ departmanına belgelenir ve üniversite size ne kadar ödemeniz gerektiğini bildirir. Örneğin Yale Üniversitesi 2013’te ailesinin yıllık geliri 65 bin doların altında olan öğrencilere tam bursluluk imkanı verdi. Burs olanaklarının kapsamı üniversite web sitelerinde yayınlanır. Burs; okul ücreti, yurt, yemek, kitap masrafları, uçak giderleri ve nakit katkı gibi seçeneklerin bir kısmı ya da tamamı olabilir.
Başarı bursunu alabilmek için TOEFL, SAT gibi sınavlarda alınan sonuçlar, bilim olimpiyatlarında elde edilen madalyalar, liseyi iyi derecede bir ortalama ile tamamlamış olmak veya yayınlanmış akademik makalelere sahip olmak önemlidir. Bunlardan her biri başvurunuzu güçlendirir. Aslında gerek Amerika’daki ekonomik göstergelerin aşağı doğru seyreden endeksi, gerekse gösterilen başarıların ülkeden ülkeye değişen sübjektif yanlarından ötürü birçok üniversite uluslararası öğrencilere başta başarı bursu vermekte tereddüt eder. Bu konuda kendine güvenen öğrenciler için en gerçekçi tavsiye; bir üniversiteye öncelikle kabul alıp, ilk dönem başarı gösterdikten sonra burs için başvurmak çok daha etkili bir yoldur. Kendi akademik sistemi içinde başarı göstermiş bir öğrenci hakkında okulun hiçbir tereddüdü kalmaz. Her ne kadar bu yol ile burs alınabileceği garantisi verilemese de en rasyonel seçenek olarak bu yol tavsiye edilir.
Başarı sahiplerine verilecek ikinci ipucu ise; her üniversitenin odaklandığı bölümler ve konular vardır. Başarılı olduğunuz alan ile ilgilenen okullara başvuru önceliği vermeniz sizi daha avantajlı kılacaktır. Örneğin fizik olimpiyatlarında aldığınız bir madalya sosyal bilimlerde ün yapmış bir üniversitenin yeterince ilgisini çekmeyebilir ya da siyaset bilimleri yüksek lisans programına başvurmak isteyen matematik bölümü mezunu bir öğrencinin sayısal verileriağırlıklı kullanan bir üniversiteye başvurması asistanlık gibi pozisyonlu bir burs başvurusunda olumlu sonuç almasını sağlar.
Son olarak yetenek burslarını ele alalım. Bu alanda spor, sanat, edebiyat gibi bir çok branştan birinde ya da birkaçında başarılı olmak burs almanızı sağlayabilir. Öncelikle başarılı olduğunuzu düşündüğünüz alanda dijital ve basılı çok detaylı ve geniş bir portfolyo hazırlamalısınız. Bir sanatçı için örneğin performansınızla katıldığınız konser yada sergi organizasyonlarının videoları, bestelerinizin notalarının yada çizimlerinizin taranmış hali, spor branşı için ise sahip olduğunuz lisans ve başarı belgeleri, müsabaka videoları gibi. Ayrıca sizi ve tüm çalışmalarınızı anlatan kişisel bir web sayfasına sahip olmanız da başvurunuzu güçlendirecektir. Bununla birlikte başvuru sırasında İngilizcenizin akademik bir eğitim için yeterli düzeyde olması sizi diğer başvurular arasında çok avantajlı bir duruma getirir. Özellikle yetenek burslarında okullar zaman kaybetmeden takımlarında yer verebilecekleri öğrencilere öncelik verirler.
Amerika’da profesyonel spor liglerinin alt yapılarını üniversite takımları oluşturur. Ayrıca üniversiteler tanıtım ve prestij için de yetenek branşlarına çok önem verirler. Bu alanda kabul alabilmenin olmazsa olmaz şartı elbette başarılı olduğunuz alana odaklanmış, iddiası olan yada takımı olan üniversitelere başvurulmasıdır. Örneğin spor alanında NCAA (National Collegiate Athletic Association) tarafından yayınlanan listeleri inceleyerek kendinize en uygun üniversiteleri belirleyebilirsiniz. Yılda 400 bin dolayında öğrencinin sadece spor alanında burs aldığı düşünülürse, bu alanda iddiası olan ve yeteneğini ispat edebilecek tüm adayların iyi bir şansı var demektir.
Üniversiteye başvurmak için üniversiteden üniversiteye değişen belgelerin sınav sonuçlarının (TOEFL, SAT gibi) değerlendirmeleri başka bir yazı konusu. Fakat Amerika’da eksik belgelerin daha sonra tamamlanma şansı birçok üniversitede tanınırken başvurunun son tarihtenönce yapılması çok önemlidir. Ayrıca üniversite başvurularının iş başvurusu gibi birden çok kuruma yapılabilmesi ve sürecin sonuçlanmasına kadar geçen zaman içinde ek belgelerin de istenebileceği ihtimali göz önünde bulundurularak erken hareket etmek kabul almak için avantajlı olacaktır.
Tüm dünya milletlerinin yeni nesillerinin eğitimin zirve basamağı kabul edilen Amerika’da okumak için birbiriyle yarıştığı bir ortamda burslu okuma hedefi; zamanında yola çıkma, sabırla ilerleme, canlı araştırma ruhu ile yapılacak bireysel çabayla mümkün olacaktır. Bu hedefe ulaşmada alternatifli düşünmek, üniversitelerle şahsen iletişime geçmek ve uzmanlardan yardım almak sizi hedefinize yaklaştıracaktır. Şimdiden başarılar.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment