ÇOCUK PSİKOLOJİSİ – Şefkati yanlış kullanmayın ….
Ebeveynler bazen çocuklarını şefkatleriyle zehirliyebilirler… Özellikle de anneler kendilerine verilmiş olan bu muhteşem duyguyu bazen yanlış yönde kullanarak çocuklarına tahmin edemeyecekleri kadar zarar verebiliyorlar…
Dersini yapan çocuğuna devamlı hizmet edip, onun yerine işlerini yaparak aslında ne kadar büyük zarar verdiğini bir anne farkedemiyor. Ders çalışırken dahi çocuğun sorumlu olduğu işler (tabi var ise ) yapılmamalı. Çocuk ders çalışma saatlerinde anne ve babanın sonsuz hizmetini görerek büyüdüğünde, çoklu sorumluluk alma yani iş bitirici olma özelliği yavaş yavaş körelmiş oluyor. Çocuk kız-erkek olsun büyüdüğünde ve iş sorumluluğu aldığında çevresinde ona ait işlerin yapılmasını başkasının gerçekleştirmesini bekleyebiliyor. Çünkü ders çalışırken anne onun adına küçük fakat çocuk için büyük olan sorumulukları yapabiliyor. Bu sevgi ve şefkat dolu yardımcının mutlaka her zaman yanında olabileceği tembelliğine de çocuklar kolayca alışabiliyor…Üstelik ders çalışırken ebeveynlerin yaptığı hizmet karşısında çocuk, normal bir iş yaptığı bilincine ulaşamayıp ders çalışmayı her zaman çok özel bir durum olarak kabul edebiliyor. Oysa ders çalışmak çocuk için sıradanlaşmalı…
Özensizlik değil burada anlaşılması gereken…Çocuk ders çalışmanın normal ve sürekli yapılması gerekli bir eylem olduğunu fark edebilmeli. Ders çalışmak çocuğun ana görevi ve görevini yapmak için extra hizmet gösterilmeyeceğini hissettirin çocuğunuza. Kendinizden örnek vererek sorumluluklarını tekrar tekrar hatırlatmalısınız. İşlerinizin olduğunu ama eve geldiğinizde başka işler de yapabildiğinizi, aile de herkesin sorumlulukları olduğunu anlatın. Ders calışmanın “en önemli” iş olduğunu ama diğer işlerde de mecburiyetini bildirin. Kolay kazandırılacak bir alışkanlık değil, hele hiç yapmadıysanız…
Burada ki “zorunluluk ” hissi çocuğun aynı anda bir çok işi yapabilmesi gerektiğini ve de her zaman gerekeceğini anlatmaktır. Bunu oğrenebilen çocuk tek iş yapmak yerine girişimci olmayı oğrenecektir. Sırf ders çalışıyor diye sorumluluklarından azad edilen çocuklar gelecekte bu hizmeti bulamadıklarında yaşamlarında karmaşa başlaması kaçınılmazdır.
Bir çocuğun bahsetmiş olduğumuz sorumlulukları nedir peki? 10 yaşına gelmiş çocuğun
-Odasını toplaması
-Kıyafetlerin düzenlenmesi
-Anneye yardımcı olması
-Ev işlerinde bazı küçük sorumlulukları (yemek masasına tabakları koyma ve kaldırma vs ) alması önemlidir…
Sorumluluk verilirken dikkat edilmesi diğer önemli nokta da çocuğun sadece kendine ait eşyaları toplaması değil, aynı anda ortak yaşanılan eve ait işlerde de yardım etmesi gerektiğidir. Evin ortak alan olduğu bilincini emin olun katkıda bulunursa daha çabuk kavrayacaktır.
Çocuklarımızı geleceğe hazırlıyoruz… Bu geleceğin içerisinde sorumluk duygusunun sadece ders olduğu yanılgısına düşmemek umuduyla…
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment